Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömien omaohjaaja saa palkkaa reilut 2 500 euroa kuussa – "Palkka ei ole kynnyskysymys", sanoo kuntakokeilusta irtisanoutunut työntekijä

Jonkin verran skismaa Vantaan ja Keravan kuntakokeilussa aiheuttaa palkkaus. Vantaan Sanomien lähde kertoo, että työntekijöillä on erilaiset palkkaperusteet riippuen siitä, ovatko he valtion vai kunnan leivissä.

Kuntaan palkattavan omavalmentajan lähtöpalkka on 2 529,99 euroa kuussa. Päälle voi saada kokemuslisää, mutta kielitaito ei tuo lisäansiota.

Valtion palkkalistoilla omavalmentaja saa lisiä myös kielitaidosta.

– Lisäksi valtion työntekijöitä perehdytetään työhön paremmin kuin kuntien.

Lähde pitää omavalmentajien palkkatasoa matalana, kun se suhteutetaan työn vaatimuksiin. Hänen mukaansa palkkaus ei ole ollut kuitenkaan ratkaiseva tekijä, kun työntekijöitä on päättänyt erota.

– Palkka ei ole kynnyskysymys, hän sanoo viitaten kestämättömäksi kuvailemiinsa työoloihin.

VS:n haastattelemat kuntakokeilun entisen ja nykyiset työntekijät kertovat useista ongelmista, joiden takia kokeilun kriisiytyi heidän mukaansa pahasti kesän aikana.

Kaikkien VS:n haastattelemien työntekijöiden mukaan vähäinen perehdytys ja huonosti toimivat työvälineet ovat olleet keskeinen syy turhautumiselle.

– Itselläni meni yli kuukausi, että sain puhelinpalvelusovelluksen toimimaan, sanoo yksi.

– Jouduin odottamaan kuukauden, jotta sain työsähköpostin käyttööni, kertoo toinen.

Haastateltujen mukaan resursseja hukkuu myös vaatimuksiin kirjata suoritetut työtehtävät. Oppia voisi ottaa yksityiseltä puolelta, jossa "työntekijöihin luotetaan, kun vaadittuun suoritustasoon on ylletty" ja työskentely on muutenkin ketterämpää.

Joillakin lähiesimiehillä riittää myötätuntoa taakan alle puristuville alaisille.

– Eri asia on, vaikuttaako heille kertomamme tiedot mitenkään.

Kuntakokeilujen merkittävä kohderyhmä ovat vieraskieliset, joiden työttömyys on suurta etenkin isoissa kaupungeissa.

VS:n haastattelema työntekijä sanoo, että vieraskieliset muodostavat käytännössä 100 prosenttia toimistojen asiakaspalveluun tulevista työttömistä. Kotimaankieliset pystyvät asioimaan netissä tai puhelimitse.

Helpoimmin työvoimapalveluiden kautta työllistyvät nuoret kotimaankieliset. Ongelmia on yli 50-vuotiailla sekä vieraskielisillä.

– Onhan se hieman ihmeellistä, että korkeastikaan koulutetut tai kotimaassaan korkeissa viroissa olleet vieraskieliset eivät saa Suomessa töitä, sanoo VS:n haastattelema työntekijä.