Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naapuririidassa ronskit otteet: Moottorisaha soi ja aitaa kaatui – oikeus tuomitsi nyt 12 000 euron korvaukset

Naapuririidassa otettiin käyttöön ronskit otteet Kirkkonummella vuonna 2018.

Riita kulminoitui, kun iäkäs kirkkonummelainen mies tarttui moottorisahaan ja kaatoi kahteen otteeseen naapurinsa omalle tontilleen pysyttämän raja-aidan.

Teot tapahtuivat touko- ja marraskuussa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ei pitänyt 73-vuotiaan moottorisahamiehen selityksiä perusteltuina. Oikeus tuomitsi miehen perjantaina 70 päiväsakkoon, josta maksettavaa kertyy 420 euroa.

Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan vakuutusyhtiölle kuluja vajaat 1 700 euroa ja liki 10 000 euron edestä vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja naapurilleen.

Tuomio tuli marraskuisesta aidan kaatamisesta. Toukokuinen teko jätettiin tutkimatta vanhentuneena.

Vahinkoa jutussa kärsineen naapurin mukaan aita rakennettiin paikkaan, jossa oli aiemminkin ollut raja-aita. Vanha oli vuosien mittaan mädäntynyt, haurastunut ja osin kaatunut.

Uuden aidan naapuri rakensi jatkeeksi aidalle, joka oli jo olemassa kolmannen naapurin suuntaan.

Asianomistaja kertoi, että yhtenä syynä oli estää näköyhteys naapurin tontille, koska tämän käytös oli ollut häiritsevää.

Aita sijaitsi kokonaan asianomistajan maalla ja sen paikkaa oli selvitetty kunnan työntekijän kanssa.

Sahaa käytelleen naapurin mielestä aita pystytettiin lain vastaisesti, koska se ei hänen mukaansa noudattanut asetettuja vaatimuksia eikä sopinut luontoon.

Lisäksi aita oli pystytetty kysymättä mielipidettä naapurilta.

Oikeuden mukaan sahamiehen väitteiden tueksi ei löytynyt selvitystä.

Oikeus alleviivasi sitä, että aidan kaataminen ei olisi ollut oikeutettua, vaikka se ei olisi täyttänyt lain tai muiden säännösten vaatimuksia.

– Jos aita olisi ollut jollakin perusteella säännösten vastainen, (naapurin) olisi tullut vaatia viranomaiselta, että se ryhtyy lain tarkoittamiin toimenpiteisiin laittoman asiantilan poistamiseksi, oikeus muotoilee ratkaisussaan.

Oikeus katsoi, että sahamies oli toiminut vakaasti harkiten ja tuomitsi hänet vahingonteosta.

Sakkojen ja korvausten lisäksi mies joutuu maksamaan 80 euron rikosuhrimaksun.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.