Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnottomia autetaan Vantaalla siellä, missä he liikkuvat – "Kenenkään paikka ei ole kadulla"

Hanke: Tavoitteisiin kuuluu asiakkaiden parempi tavoitettavuus.

Asunnottomuuden ehkäisyhanke käynnistyi Vantaalla tämän vuoden helmikuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama kaksivuotinen hanke pyrkii tavoittamaan Vantaan asunnottomia sekä sen vaarassa olevia.

– Asiakas ei tule luoksemme, vaan me menemme asiakkaiden luokse, kertoo hankkeen projektipäällikkö Harri Nieminen.

Lue myös: Asunnottomien yötä vietetään Vantaalla sunnuntaina – ohjelmaa Tikkurilassa ja Hakunilassa

Tavoitteena on saada asunnoton sosiaalipalveluiden asiakkaaksi ja löytää hänelle sopiva asumismuoto. Parhaassa tapauksessa tämä on oma vuokra-asunto tai tukiasunto.

Hankkeen työntekijät tekevät jalkatyötä paikoissa, joissa asunnottomien tiedetään viettävän aikaa. Ihmisille jaetaan käyntikortteja ja lentolehtisiä hankkeesta, he voivat antaa yhteystietojaan tai ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.

Asiakas ei tule luoksemme, vaan me menemme asiakkaiden luokse.

Yhteyttä ottaneen henkilön tarpeet kartoitetaan yksilöllisesti ja ohjataan hänelle oikean palvelun piiriin. Tämä voi tarkoittaa niin terveydenhuoltoa, päihdepalveluita, mielenterveyspalveluita tai sosiaalityöntekijän tapaamista.

– Meillä on moniammatillinen tiimi, joka katsoo kerran viikossa kaikki asiakkaat läpi.

Asunnottomat ovat usein olleet aiemmin sosiaalipalveluiden piirissä, mutta yhteys on katkennut eikä asiakassuunnitelma ole edennyt. Syyt tähän ovat moninaisia. Esimerkkinä Nieminen mainitsee tiheään vaihtuvat puhelinnumerot ja poste restante -osoitteet, joista ei saa haettua kirjeitä henkilökortin kadottua.

Päihde-, velka- ja mielenterveysongelmaiset ovat asunnottomuuden riskiryhmää.

Nieminen toteaa, että on tärkeää ratkoa tilanteen taustalla olevia ongelmia ja syitä. Muutoin henkilö on vaarassa päätyä uudelleen asunnottomaksi.

Myös maahanmuuttajia uhkaa usein asunnottomuus. Syynä voivat olla kielitaidon puute tai asuntojärjestelmän vieraus. Vapailla asuntomarkkinoilla asiaan saattavat vaikuttaa ennakkoluulot tai byrokratia.

– Jos oleskelulupa on katkolla samana vuonna ja vuokranantaja etsii pitkäaikaista vuokralaista, on heikossa asemassa, kertoo Nieminen.

Asunnottomuuden torjunnassa on tärkeää löytää asunnottomalle kulloiseenkin elämäntilanteeseen sopiva asumisratkaisu eikä leimata ketään pysyvästi.

– Kenenkään paikka ei ole kadulla.

Jalkautuvan työn lisäksi hankkeen tarkoituksena on parantaa yhteistyötä eri sidosryhmien, kuten Kelan ja terveydenhuollon, kanssa.

– Tämä työ ei ehkä näy suoraan suurelle yleisölle ja kohderyhmälle, vaikka se on hyvin arvokasta, toteaa Nieminen.

Asunnottomuuden ehkäisyhanke kestää ensi vuoden syyskuun loppuun asti. Kokemusten pohjalta tehdään ehdotus miten jalkautuva asiakastyö järjestetään Vantaalla vuodesta 2023 alkaen.

Hankkeen jalkautuvan tiimi vastaa numerossa 09 839 50052 maanantaista torstaihin kello 12–15 sekä sähköpostitse osoitteessa jalkautuva.aehanke@vantaa.fi.