Onko koira tiine vai ei? Tämän voi nyt todeta kotioloissa koirien "raskaustestillä", joka tehdään verestä.
Helsinkiläinen Bellylabs on kehittänyt pikatestin, jolla voi selvittää onko koira tiine vai ei. Toimitusjohtaja Jarno Kukila sanoo, että vastaavaa testiä ole aikaisemmin ollut käytettävissä.
Kukila vertaa yrityksen kehittämää tuotetta ihmisten käyttämään raskaustestiin.
– Koirien testin voi tehdä kotona ilman apuvälineitä. Se on turvallinen ja tulos on selvillä 10–15 minuutissa, selvittää Espoossa asuva Kukila.
Hänen mukaansa tuloskin on luotettava.
– Tarkkuus on 96 prosenttia koirarodusta riippumatta. Olemme testanneet tiineystestiä yli 30 koirarodulla aina neljäkiloisista koirista lähes satakiloisiin.
Markkinat ovat maailmalla.
Kukila kertoo havahtuneensa vuoden 2016 tienoilla tiiminsä kanssa muun muassa siihen ongelmaan, että omistaja epäilee koiransa olevan tiineenä, mutta ei ole varma siitä.
– Omistajat muun muassa lähettelevät kuvia koiran kasvattajalle, jotta saisivat asiaan selvyyden. Omistajat koettavat saada asian selville esimerkiksi tarkkailemalla, onko koiran käytös tai ruokahalu muuttunut. He katsovat, millaisille nännit näyttävät, Kukila luettelee.
Yrityksen ydintiimissä ovat toimitusjohtajan lisäksi Anni Eskeli ja Niina Rovio, jotka ovat koirankasvattajia. Kukilan mukaan heillä on ollut ja on edelleen iso rooli koko tuotteen kehityksen ajan.
Tiimissä huomattiin, että ongelma oli sama muuallakin kuin Suomessa. Kukila mietti, että täytyy olla helpompi, fiksumpi ja halvempi tapa saada selville koiran tiineys kuin viedä se eläinlääkäriin.
– Sitä vartenhan täytyisi ottaa töistä vapaata, kuljettaa koira sinne ja mahdollisesti tuottaa koiralle stressiä.
Espoolainen Kukila perusti Bellylabsin vuonna 2017, jolloin pikatestiä lähdettiin kehittämään virallisesti. Testi julkaistaan nyt useamman vuoden tutkimusten ja kehitystyön jälkeen.

Pikatesti tunnistaa vasta-aineiden avulla relaksiinihormonin, jota esiintyy vain koiran ollessa tiine. Testiä voidaan käyttää myös erottamaan valeraskauden oireet tiineydestä.
Bellylabs suosittelee, että testaus tehdään aikaisintaan 28 vuorokautta ovulaation jälkeen. Jo tätä aiemmin eläinlääkäri voi todeta koiran tiineyden ultraäänitutkimuksella.
– Jos testin tulos on kaksi viivaa, on koira tiineenä. Tällöin on suositeltavaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi seurata sikiöiden määrää ja vointia ultraäänitutkimuksella tai tiineysröntgenillä, Kukila opastaa.
– Testi on ensiaskel kuten ihmiselläkin.
Kukila tuumii, että todennäköisesti joku muukin on miettinyt tapaa todentaa koiran tiineys jollakin testillä.
– Me olemme kuitenkin ensimmäinen, joka on kehittänyt siihen toimivan ja helpon testin.
Toimitusjohtaja kertoo, että pikatestissä on neljä vaihetta. Ensin napsautetaan koiran huulta lansetilla yhden veritipan saamiseksi. Tämä tippa otetaan talteen näytetikulla ja laitetaan liuosputkeen, jossa sitä pyöritetään kolmesta viiteen kierrosta. Lopuksi liuosputkesta tiputetaan kaksi tippaa testikasetin näytereikään.
Tiineystesti on yrityksen ensimmäinen tuote. Sille on haettu patenttia.
– Uskon, että testillä on markkinapotentiaalia kansainvälisesti, koska mitään vastaavaa ei ole markkinoilla. Euroopassa on noin 85 miljoonaa koiraa ja Yhdysvalloissa noin 89 miljoonaa. Koirien määrä kasvaa koko ajan.
Kukila huomauttaa, että koska ihmiset testaavat kotona yhä enemmän, miksi niin ei kävisi myös tässä asiassa.
Toimitusjohtaja sanoo, että vaikka tässä tehdään kauppaa hän näkee testin olevan mahdollisuus helpottaa koiranomistajien arkea. Hänellä itsellään ei ole tällä hetkellä koiraa.
Testi on aluksi myynnissä vain yrityksen verkkokaupassa kansainvälisesti.
– Markkinat ovat maailmalla. Sen vuoksi sivujemme pääkieli on englanti. Pakkauksen tekstit ovat kahdeksalla kielellä. Niistä yksi on suomi.
– Olemme suomalainen yritys, joka kehittää koiranomistajien ja -kasvattajien arkea helpottavia terveysteknologisia ratkaisuja, Kukila muistuttaa.
Bellylabsin konttori on Helsingissä Lauttasaaressa ja yrityksen pikatestitehdas Salossa.