Länsimäkeen suunnitellaan 1 600 asukkaan asuinaluetta, joka vaatii sähkölinjan siirtoa maan alle – Vantaan kaakkoiskolkan väkiluku voi kaksinkertaistua vuoteen 2045 mennessä

Visio: Kaavarunko ennakoi tulevaa.

Kristina, 7, ja Olja Kesa ovat entisiä länsimäkeläisiä, mutta eivät he nytkään kaukana asu. Uusi, isompi koti sijaitsee Rajakylän puolella. Länsimäessä he käyvät edelleen muun muassa kirjastossa. Olja Kesa pitää hyvänä, että alueelle tulee lisää asuntoja. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Runsaan 20 vuoden kuluttua Länsimäessä voi asua 10 000 asukasta eli melkein tuplasti enemmän kuin nyt. Asuntoina se tarkoittaisi noin 2 700 uutta kotia ja kerrosneliömetreinä noin 180 000:tta.

Uusia asukkaita saadaan täydennysrakentamalla muun muassa pitkän Länsimäentien itäreunaan ja aivan uudelle asuinalueelle kaupunginosan pohjoisreunaan.

Uusi asuinalue voisi rakentua, jos sen läpi kulkeva Helenin 110 kilovoltin sähkölinjan ilmakaapeli siirretään maan alle. Siten alueen pohjoisosan voisi ottaa täysimittaisesti asuinkäyttöön ja asuntoja voisi rakentaa noin 1 600 asukkaalle.

Vantaan ja Helsingin kaupunkien sekä energiayhtiö Helenin väliset neuvottelut sähkölinjasta ovat vielä kesken. Ratkaisua siitä toivotaan lähivuosina, kun Helen on tehnyt kannattavuuslaskelmansa, kertoo Vantaan asemakaava-arkkitehti Anna Hellén. Hän sanoo, että koko Länsimäen alueen rakentamismahdollisuudesta häviää noin puolet, jos sähkölinjaa ei saada maan alle.

– Länsimäen eteläosassa on yksityistä maanomistusta, joten siellä kiinteistöt päättävät itse, mitä tekevät, Hellén sanoo.

Monet 1960–70-luvuilla rakennetut kerrostaloyhtiöt ovat suunnittelemassa isoja korjauksia, kuten lvi-saneerauksia. Täydennysrakentamisella niihin voisi saada varoja ja se innostanee taloyhtiöitä.

Kuntopolun kohdalle voisi tulla hybridirakennus, jossa olisi isompi supermarket ja muita liiketiloja, toimistoja ja asumista.

Asemakaava-arkkitehti Anna Hellén

Länsimäen suunnitelmat liittyvät kaavarunkoon, jota Hellén on ollut laatimassa. Kaavarungossa aluetta tarkastellaan vuoteen 2045 saakka.

Hän korostaa, että kaavarunko on visio Länsimäestä, ei tarkka suunnitelma, jota noudatetaan kirjaimellisesti. Se näyttää väljät suuntaviivat asemakaavoitukselle.

Lue myös: Ratikkalinjaus tuo potkua nuupahtaneen Länsimäen kehittämiseen – Asukas: "Rakastan tätä paikkaa"

Asukasmäärän maksimaaliseen lisäykseen Länsimäessä liittyy olennaisena osana myös Vantaan ratikan rakentaminen. Ratikka saa Hellénin mukaan myös kiinteistösijoittajat sekä -kehittäjät innostumaan rakennuttamisesta ja silloin alueelle saadaan lisää palvelujakin.

– Kuntopolun kohdalle, nykyisin tyhjillään olevalle hiekkakentälle, voisi tulla hybridirakennus, jossa olisi isompi supermarket ja muita liiketiloja, toimistoja ja asumista, Hellén luettelee.

Kaavarunko hahmottelee alueelle myös kahta uutta päiväkotia.

Asemakaava-arkkitehti sanoo, että jo pienillä asioilla asuinalueesta saadaan parempi asukkaille ja sijoittajille kiinnostava paikka.

– Kuntopuiston parannushanke on jo meneillään.

Myös rakennusten monikäyttöisyys nousee esille. Uusia tiloja, kuten täydentämisrakentamisen yhteydessä tarvittavia pysäköintilaitoksia, voi suunnitella hyödynnettäväksi esimerkiksi bänditiloina tai kuntoilupaikkoina.

Eikä kerrostaloja tarvitse aina purkaa alueen kohentamiseksi.

– On mahdollista, että uusitaan julkisivua, kuten parvekkeet, korotetaan rakennusta tai rakennetaan kylkeen lisää, Hellén mainitsee.

– Tarkoitus ei ole jyrätä rakennuskantaa maan tasalle, vaan tuoda alueen parhaita puolia esille ja tehdä Länsimäestä toimivampi ja kiinnostavampi.

Eikä Länsimäen vahvuuksia eli vehreyttä, lähiluontoa ja hyviä ulkoiluyhteyksiä ole tarkoitus hävittää.

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt kaavarungon osaltaan. Seuraavaksi sitä käsittelee kaupunginhallitus, joka päättää sen asettamisesta nähtäville ja kuntalaisten kommentoitavaksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut