"Vantaalla pikkujoulumyynti on väkeväpainotteisempaa kuin Espoossa tai Helsingissä", kertoo Alkon pomo – näitä juomia pikkujouluväki himoitsee

Tuomas Massinen

Pikkujoulujen juhlijat suosivat nykyisin aiempaa vähemmän väkeviä ja enemmän mietoja ja alkoholittomia juomia. Vahvatkin viinat tekevät kuitenkin yhä kauppansa – varsinkin Vantaalla.

– Vantaalla pikkujoulumyynti on aavistuksen verran väkeväpainotteisempaa kuin Espoossa tai Helsingissä, luonnehtii Alkon palvelujohtaja Tatu Vanninen.

Muuten kaupunkien pikkujoulujuominkien välillä on vain hyvin vähäisiä eroja.

– Mietojen osuus on suurin Espoossa ja pienin Vantaalla. Helsinki on siinä välissä.

Vanninen kertoo, että etenkin puna- ja kuohuviinien sekä alkoholittomien juomien myynti on kasvanut pääkaupunkiseudulla viime vuosina loka–joulukuussa. Suurin pikkujouluihin liittyvä ilmiö on ollut alkoholittomien viinien, glögien, oluiden ja siidereiden voittokulku – yhä useampi haluaa juhlia päihteettömästi.

– 2–3 viime vuoden aikana alkoholittomien osuus on kasvanut merkittävästi. Nyt ovat meneillään terveysbuumi ja kepeisiin ja raikkaisiin makuihin liittyvä trendi, Vanninen selittää.

Väki on muutenkin nykyisin varsin valveutunutta. Yhä useampi suosii luonnonmukaisia, ekologisia tuotteita ja pakkauksia. Alko ei julkista tuote- tai kaupunkikohtaisia myyntilukuja, vaan vain maakunnalliset.

– Pääkaupunkiseudulla punaviinien myynti kasvaa pikkujouluaikana 30 prosenttia. Valko- ja kuohuviineissä on kaksinumeroisia kasvulukuja. Väkevien myynnissä on noin 10 prosentin nousua.

Vanninen ennakoi, että myös lähivuosina kepeät ja raikkaat juomat, etenkin viinit, pitävät pintansa pikkujoulujen suosikkeina.

– Kuohuviini on kestosuosikki, joka on aiemmin mielletty kesäjuomaksi, mutta nyt sitä juodaan myös pikkujouluissa.

Sen sijaan pienpanimo-oluiden buumi ei näy Vannisen mukaan pikkujouluissa kovin isosti. Entäs ne glögien terästykset? Niitä ei enää haalita yhtä innokkaasti kuin aiempina vuosikymmeninä, Vanninen sanoo.

– Nykyään on glögejä joka makuun, niin alkoholittomia kuin 20-prosenttisia juomia, joita ei tarvitse terästää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut