THL: Uusi suositus kolmannesta koronarokotuksesta – Nämä ryhmät listalla ensimmäisinä

Kuvituskuva. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suosituksen kolmannen rokotuksen tarjoamisesta tietyille ihmisryhmille. Arkisto/Outi Paappanen

Sirpa Repo

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut kunnille uuden koronarokotussuosituksen. Sen mukaan kolmas koronarokoteannos annettaisiin 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille.

Rokotus voidaan antaa aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Koronarokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu uusimman tutkimustiedon mukaan asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen.

– Vaikka suurella osalla väestöstä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy oikein hyvänä ainakin kuusi kuukautta, lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä suoja vaikuttaa heikkenevän nopeammin. Tämän lisäksi heillä on myös suurempi riski terveydellisen tilansa tai ikänsä puolesta sairastua vakavaan koronavirustautiin, kertoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Kaikki kaksi kertaa rokotetut koronataudin vuoksi tehohoitoon joutuneet tai koronaan kuolleet ovat Suomessa olleet yli 60-vuotiaita.

THL suosittelee myös, että iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan ja/tai sairastaneet koronataudin sekä saaneet vain yhden koronarokotteen, saisivat tehosteena toisen rokoteannoksen.

Tällä hetkellä ei ole välitöntä tarvetta koko väestön rokottamiseen kolmannella annoksella.

Toinen rokoteannos tarjottaisiin heillekin aikaisintaan kuusi kuukautta koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen, sen mukaan kumpi on ollut viimeisimpänä.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ehdotti kolmansia annoksia myös tietyille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmiin kuuluville. THL ei vielä suosittele sitä vaan arvioi vielä asiaa.

– Tällä hetkellä ei ole välitöntä tarvetta koko väestön rokottamiseen kolmannella annoksella, mutta jatkamme tilanteen tarkastelua. Kaksi koronarokoteannosta 6–12 viikon annosvälillä antaa perusterveille alle 60-vuotiaille nykyisen tiedon valossa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan, selvittää Nohynek.

Hänen mukaansa alle 60-vuotiaiden kohdalla kolmannen koronarokoteannoksen tarpeellisuutta ehditään tarkastella myöhemmin. Silloin on enemmän tietoja kahden annoksen suojan kestosta sekä kolmannen annoksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tässä ikäryhmässä.

Suomeen näyttää jäävän tänä vuonna noin 2,6 miljoonaa annosta kolmansiin rokotuksiin sen jälkeen, kun kaksi ensimmäistä rokotetta on annettu.

– Rokotteet riittävät hyvin yli 60-vuotiaiden ja lääketieteellisten riskiryhmien kolmanteen annokseen, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Hän korostaa, että näiden ryhmien rokottamisen ei kuitenkaan tulisi hidastaa käynnissä olevia ensimmäisiä ja toisia rokotuksi.

THL suosittelee, että kolmantena annoksena tarjotaan ensisijaisesti samaa valmistetta, jota henkilö on saanut toisella rokotuksella.

– Tutkimustiedon mukaan eri rokotevalmisteita saaneet saavat keskimäärin yhtä hyvän suojan kuin samaa valmistetta saaneet. Tarvittaessa kolmantena annoksena voidaan siis tarjota eri valmistetta kuin aiemmilla rokotuskerroilla, kertoo Kontio.

Kolmansina annoksina THL suosittelee käytettävän Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikevax-rokotetta. Molemmat ovat mRNA-rokotteita.

Koronarokotteen kolmatta annosta annetaan jo Helsingissä – nämä ryhmät rokotetaan ensin

15000 rokotetta vanhenee ensi viikolla – Hus aloittaa kolmannen koronarokotuskierroksen, vaikkei asetus ole vielä voimassa

Pikkujoulukausi pelastuu, jos rokotekattavuus nousee odotetusti – Asiantuntijalta vahva viesti: "Jos olet neljäkymmentä, ja ajattelet, ettet tarvitse rokotetta..."

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut