Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätös Vantin kohtalosta siirtyy – Kaupunginjohtajan esitys ei kelvannut kokoomukselle, perussuomalaisille ja rkp:lle

Yhtiö: Päätöksenteon tueksi teetetään uusi selvitys.

Päätös Vantin kohtalosta siirtyy kevääseen. Vantin tulevaisuus oli päättäjien käsiteltävänä Vantaan konsernijaostossa maanantaina 11. lokakuuta, mutta asia jätettiin pöydälle. Osa jaoston jäsenistä haluaa lisäselvityksen päätöksenteon tueksi. Pyydetty ulkopuolinen asiantuntijaselvitys valmistuu keväällä.

– Selvitys tulee kilpailuttaa ja jo se vie aikaa, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa.

Viljanen esitti konsernijaostolle, että Vantti pysyisi jatkossakin kaupungin kokonaan omistamana eli niin sanottuna in house -yhtiönä. Esitys ei saanut kaikkien kannatusta ja asiasta äänestettiin. Viljasen esitystä eli Vantin kehittämistä kaupungin omana yhtiönä kannattivat sdp:n, LiikeNytin ja vihreiden edustajat. Äänestyksen kuitenkin voittivat päätöksen lykkäämistä ja jatkoselvityksen tekoa kannattavat eli kokoomuksen, perussuomalaisten ja rkp:n edustajat äänin 6/5.

Vantin palveluiden järjestämisestä teetettiin jo aiemmin selvitys. Selvityksen teki konsulttiyritys Deloitte.

– Kaupunginjohtaja valitsi omassa esittelyssään in house -vaihtoehdon, mutta se ei varsinaisesti ollut selvityksen suositus, vaan kaupunginjohtajan oma valinta. Deloitten selvityksessä todettiin suorasanaisesti ja selkokielellä, että Vantin pysyminen kaupungin omistamana yhtiönä tai sitten Vantin tuottamien palveluiden hankkiminen kokonaan markkinoilta ovat selkeimmät vaihtoehdot, konsernijaoston varapuheenjohtaja Sami Kanerva (kok.) toteaa.

Hän lisää, että valinta kahden vaihtoehdon väillä jätettiin päättäjien tehtäväksi.

– Deloitten selvityksessä kumpaakaan vaihtoehtoa ei suositeltu toisen edelle.

Lue myös: Vantaan kaupunginjohtaja kummastelee JHL:n väitteitä Vanttiin liittyvästä salailusta – "Lista on julkinen"

Ammattiliitto pelkää: Laittaako Vantaan kaupunki Vantin myyntiin?

Jatkoselvityksen halutaan tarkemmin avaavan eri vaihtoehtoja. Kanervan mielestä Deloitten selvitys oli lähinnä vain viranhaltijoiden ja yrityksen johdon haastatteluilla vahvistettu taustaselvitys.

– Uuden selvityksen toivotaan pureutuvan yksityiskohtaisemmin Vantin todelliseen tilanteeseen ja esimerkiksi laatuhaasteisiin, Kanerva sanoo.

Vantaa palkkaa ulkopuolisen konsultin mukaan selvittämään Vantin kohtaloa – Selvitys on osa "rakenteellisten muutosten valmistelua"