Vantaalle on tulossa neljä pelastuslaitoksen valmiusasemaa, jotka nopeuttavat avun saamista –  kaikki eivät kuitenkaan halua sellaista naapuriinsa

Pelastuslaitos: Sopivien tonttien löytäminen on ollut vaikeaa.

Toisin kuin moni luulee, pelastusaseman sijainnista naapurissa ei juuri ole haittaa, toteavat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtaja Jyrki Landstedt ja pelastuspäällikkö Jussi Rahikainen. He perustelevat sitä sillä, että pelastusajoneuvot käyttävät hälytysääntä vain silloin, kun niiden pitää varoittaa reitilleen osuvia muita liikkujia, autoja tai ihmisiä.

– Yöllä ei juuri liiku muita. Silloin käytetään lähinnä hälytysvaloja, Rahikainen huomauttaa.

Hän lisää vielä, että tilastojen mukaan pelastusasemien läheisyydessä ei tapahdu automurtoja.

– Pelastusasema tuo rauhallisuutta, ympäristö rauhoittuu. Siellä on aina 24/7 ihmisiä paikalla.

Ja mikä tärkeintä, pelastajat ovat lähellä, jos heitä tarvitsee.

Syy miksi Rahikainen ja Landstedt puhuvat pelastusasemien puolesta on se, että Vantaalle suunnitellaan toimintavalmiuden parantamiseksi neljän valmiusaseman rakentamista.

Tonttien etsintä on käsityötä.

Pelatusjohtaja Jyrki Landstedt

Lue myös: Apu ei aina ehdi ajoissa Myyrmäkeen ja Tikkurilaan – Pelastuspäällikkö: "Minuuttikin voi olla ratkaiseva"

Valmiusasemilla työskentelee niin sanottu kahden pelastajan kärkiyksikkö ja ensihoitajia. Myös lähin sopimuspalokuntana toimiva vapaapalokunta saa sieltä tilat. Kärkiyksikkö hoitaa itsenäisesti pienet pelastustoimen tehtävät ja pystyy aloittamaan ensitoimenpiteet kaikissa tehtävissä.

Valmiusasemat ovat tulossa Myyrmäkeen, Tikkurilaan, Korsoon ja Hakunilaan eikä niille ole ollut helppoa löytää tonttia.

– Tonttien etsintä on käsityötä, Landstedt kuvaa.

Valmiusasemia tarvitaan juuri sinne, missä asukasmäärä on kasvanut eniten ja kaupunkirakenne on tiivis. Tyhjiä tontteja sopivilla paikoilla ei ole niin vain tarjolla ja jos on, valmiusaseman tulo aiheuttaa vastustusta, kuten Myyrmäessä, jossa naapurit ovat olleet huolissaan muun muassa aseman äänistä.

Myyrmäessä tarkasteltiin yhteensä 19 tonttia ja pelastustehtävien kannalta parhaimmaksi paikaksi osoittautui Raappavuorentie 9. Selvityksen perusteella Myyrmäen urheilupuistoa vastapäätä sijaitsevalta valmiusasemalta ehditään vuosittain 233 pelastustehtävään sisäministeriön ohjeen mukaisessa kuudessa minuutissa. Tämän lisäksi tulevat vielä ambulanssin vaatimat hälytykset.

Kyseisellä alueella sijaitsevat muun muassa Pähkinärinne ja Kaivoksela, joiden tavoittamisessa on ollut puutteita.

Aluearkkitehti Timo Kallaluoto kertoo, että valmiusaseman paikaksi suunnitellussa Raappavuorentie 9:ssä sijaitsee koko pinta-alaltaan runsaan 11 000 neliön suuruinen Kivikaudenpuisto. Voimassa olevassa asemakaavassa se on merkitty lasten leikkialueeksi ja yleisiin oleskelutarkoituksiin rakennettavaksi puistoksi. Valmiusasema tarvitsee puistosta noin 1 300 neliötä ja sitä varten on vireillä asemakaavamuutos. Valmiusasemaan tulee tilaa noin 800 kerrosneliömetriä kahteen kerrokseen.

Alun perin pelastuslaitoksen toiveissa oli saada Myyrmäen valmiusasema rakennettua ensimmäisenä neljästä. Mutta koska hanke ei mahdollisten valitusten vuoksi edisty, Tikkurilan valmiusasema Vanha Sahatie 2:een toteutetaan ensimmäisenä.

– Siellä on jo vahva kaava, Rahikainen sanoo.

Tikkurilan VPK:n aiemmin vuokraamalle tontille on tarkoitus saada valmiusasema käyttöön vuonna 2023 ja muut kolme vuoteen -26 mennessä.

Tikkurilan jälkeen valmistuu Hakunila, sen jälkeen Myyrmäki ja viimeisenä Korso. Hakunila valmiusasema on tulossa Ruunikkokuja 5:een, jonne siirtyy Itä-Hakkilan kärkiyksikkö Mittatieltä. Korson valmiusaseman paikka ei ole vielä aivan varma. Sille on alustavasti kaavailtu tilaa Maakotkantie 1:ssä.

Lue myös: Luhtaanmäen paloaseman toteutus siirtyy

Lisää nopeutta

Kasvu lisää avuntarvetta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta selvitystä pelastustoiminnan palvelutason heikentymisestä eli syytä, miksi apu ei ehdi paikalle sisäministeriön ohjeajoissa. Syynä toimintavalmiuden puutteisiin ovat väestönkasvu, tiivistynyt kaupunkirakenne ja liikennemäärien lisäys, mikä hidastaa pelastusajoneuvojen ajoaikoja.

Tilanteen parantamiseksi tarvitaan resurssien lisäyksenä valmiusasemia, jotka täydentävät olemassa olevaa paloasemaverkostoa.

Pelastustoiminta siirtyy hyvinvointialueelle 2023.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut