Afrikan tähti -pelin suosio on kasvanut niin, että sitä ei välttämättä löydy kaikkien kauppojen hyllyiltä, kertoo pelin valmistaja Martinex. Syynä on rasismikohu.
– Afrikan tähteä on myyty tavallista enemmän ja pakkaamme sitä nyt paljon laatikoihin. Vaikuttaa siltä, että Afrikan tähti -pelit on myyty loppuun monessa paikassa, kertoo Martinexin tuoteryhmäjohtaja Jenni Jalava.
Kohun juurena oli syyskuussa järjestetty Afrikan tähti -teemainen opiskelijatapahtuma. Tapahtumassa Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijat olivat pukeutuneet tapahtumassa lautapelin pelinappuloiksi, timanteiksi ja rosvoiksi.
Tilaisuudesta nousi iso julkinen kohu, kun vaihto-opiskelija sanoi pelin toistavan rasistisia ja kolonialistisia stereotypioita Afrikan siirtomaa-ajalta.
Pari päivää sitten Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta (HYY) kiitettiin vaihto-opiskelijaa ongelman esiin nostamisesta.
Raisiolainen perheyritys Martinex on saanut runsaasti asiakaspalautteita, joissa ei ole nähty Afrikan tähden yhteyttä rasismiin.
Emme ole pyytäneet anteeksi pelin valmistamista.
Jenni Jalava
– Meille on annettu viestiä, että tämä kohu koetaan älyttömäksi. Meitä on kiitetty suoraselkäisyydestä, kun emme ole pyydelleet anteeksi pelin valmistamista, Jenni Jalava sanoo.
– Tsemppiviestejä on saatu eri viestimien kautta ja asiakaspalveluun todella paljon. Moni on ilmoittanut, että he eivät normaalisti tällaisia viestejä lähetä, mutta nyt oli vaan pakko. On tuntunut, että tälle tutulle pelille on Suomen tuki.
Voi kestää jonkin aikaa, että Afrikan tähti -peliä on myynnissä paikoissa, joissa se on myyty loppuun.
– Ei niitä pelejä saada tuutista ulos minuutissa, mutta aivan varmasti saadaan jouluun mennessä Afrikan tähti -pelejä myyntiin, Jenni Jalava kertoo.
Lautapelin valmistus jatkuu yhtiön Raision-tehtaassa, josta pelit toimitetaan kauppoihin.
Martinex osti lautapelivalmistaja Pelikon koko peliliiketoiminnan vuonna 2003.
Afrikan tähti kuuluu Pelikon tuoteperheeseen. Pelilauta ja pelikotelo valmistetaan suomalaisesta kartongista.
Afrikan tähti on julkaistu jo vuonna 1951 ja sitä on myyty kaikkiaan runsaat neljä miljoonaa kappaletta.