Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoivakodissa kuoli 12 vanhusta koronaan – poliisi epäilee kuolemantuottamuksista, juttu etenee syyteharkintaan

Vanhusten koronakuolemat kiuruveteläisessä hoivakodissa johtuivat asumisyksikön laiminlyönneistä, poliisi epäilee. Attendon Kallionsydän-hoivakodissa kuoli 12 vanhusta koronaan keväällä 2020. Nyt Itä-Suomen poliisi on saanut valmiiksi tapausta koskevan esitutkinnan ja juttu etenee syyteharkintaan.

Epäillyt rikokset ovat työturvallisuusrikos, virkavelvollisuuden rikkominen, kuolemantuottamus, vamman tuottamus ja vaaran aiheuttaminen. Poliisi ei kerro tiedotteessaan, missä asemassa rikoksista epäillyt ovat, mutta virkavelvollisuuden rikkomisesta epäillään Ylä-Savon sote-kuntayhtymän edustajaa tai edustajia.

Jo keväällä 2020 Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti siirtää hoivakodin toiminnan kuntayhtymän vastuulle, koska asiakas- ja potilasturvallisuus oli vaarantunut. Avin mukaan muun muassa lääkehoitoa ja sairaanhoitoa ei ollut toteutettu asianmukaisesti, henkilöstöä ei ollut riittävästi eikä siivouksesta ja hygieniasta huolehdittu riittävästi.

Tutkinta alkoi, kun avi teki asiasta tutkintapyynnön.

Syksyllä 2020 Lännen Media kertoi, että poliisi epäili esitutkinnassa, että koronavirus pääsi leviämään hoivakodissa taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvien laiminlyöntien takia. Myöhemmin poliisi kertoi Ylellä, että taloudellisen hyödyn tavoittelu ei ollut tutkinnan keskiössä vaan tulee selvitettäväksi kaikissa asioissa.

Esitutkinta-aineisto on julistettu salaiseksi.

Muokattu 22.10.2021 kello 10.49: Lisätty osuus Ylen jutusta.