Anni Uppala on tuttu näky Eemelin kirppiksellä Hämevaarassa. Häntä kiehtoo luonnonvarojen säästämisen lisäksi mahdollisuus tehdä hyvää mieltä tuovia löytöjä. Sami Kuusivirta

Vantaa hellii kirpputorien ystävää – "Samaa onnistumisen tunnetta kokee harvoin kaupassa"

Kauppa: – Meillä ei ole koskaan ajateltu, että olisi noloa ostaa käytettyä, vantaalainen Anni Uppala toteaa.

Tiina Örn

Vantaalaista Anni Uppalaa voi kutsua kirpputorien asiantuntijaksi. Hän on kiertänyt kirpputoreja jo lapsena yhdessä äitinsä kanssa. Uppalaa kiehtoo ennen kaikkea mahdollisuus säästää luonnonvaroja käyttämällä uudelleen toiselle tarpeettomaksi jäänyttä. Ja onhan kirpputoreissa muutakin hyvää.

–  Kirppiksillä voi tehdä todellisia löytöjä. Samaa onnistumisen tunnetta kokee harvoin ostaessaan tuotteen uutena kaupasta, Uppala sanoo.

Parhaillaan vanhempainvapaalla oleva Uppala jakaa kirppisinnostustaan myös Instagram-tilillään, jolla on lähes 3 000 seuraajaa. Äskettäin hän kertoi siitä, että lähes kaikki kauden päiväkotivaatteet perheen esikoiselle on ostettu käytettyinä.

Äitiään Uppala kiittää siitä, että perheessä on aina pidetty arvossa hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita, tavaroita ja huonekaluja.

– Meillä ei ole koskaan ajateltu, että olisi noloa ostaa käytettyä. Rahaa säästyy, mutta ennen kaikkea kyse on ekologisuudesta.

Anni Uppala kertoo perinneensä kirppisinnostuksen äidiltään. Sami Kuusivirta

Kaikki kiinnostaa asiakkaita, jos hinta on kohdallaan.

Uudelleenkäytöstä kiinnostuneena Uppala on tottunut vastaamaan kysymykseen, mille kirpputorille Vantaalla kannattaa mennä. Hän ei lähde suosittelemaan tiettyjä paikkoja, sillä löytöjä voi tehdä kaikkialta.

Länsivantaalaisena Uppala harmittelee sitä, ettei Myyrmäkihallin kirpputoria enää pidetä. Myös moni muu vantaalaiskirpputori on lyönyt lapun luukulle koronan pakottamana.

Yrittäjä Jenina Alanko myöntää koronan tuoneen synkkiä pilviä myös Metsolassa sijaitsevan Murmelikirppiksen taivaalle, mutta vaikeasta ajasta selvittiin siirtämällä toiminta nettiin.

–  Verkkokauppa oli vilkasta pian avaamisen jälkeen. Olen huomannut verkkokaupan lisänneen myös yrityksemme tunnettuutta.

Vain pieni osa Murmelikirppiksestä on itsepalvelukirpputoria. Valtaosa tilasta on niin kutsuttua täyden palvelun kirpputoria: Asiakas tuo myytävät tuotteet ja kirpputorin henkilökunta hinnoittelee ne ja laittaa esille.

Alanko pohtii, että Murmelikirppiksen saattoi korona-aikanakin pelastaa profiloituminen lapsiperheiden kirpputoriksi.

Selkeitä suosikkituotteita ovat kaikki lasten merkkivaatteet. Tärkeää on Alangon mukaan se, että vaatteet ovat nykyaikaisia ja siistejä.

Merkkivaatteiden hyvä menekki on huomattu myös kuusi vuotta sitten avatulla Eemelin kirppiksellä Hämevaarassa, kertoo yrittäjä Pekka Kaasinen.

Eemelin kirppis on Murmelinkirppiksen tavoin erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

– Lasten merkkivaatteet ovat aika keskeinen tuote. Vaikka kyllä kaikki kiinnostaa asiakkaita, jos hinta on kohdallaan, Kaasinen sanoo.

Eemelin kirppiksellä pöydän vuokraava hinnoittelee itse tuotteensa. Kaasinen kuitenkin toteaa, että hintojen määrittämiseen saa tarvittaessa apua kirpputorin henkilökunnalta.

Kuuden vuoden kokemus itsepalvelukirpputorin pyörittämisestä on myös Yussef Dadolla. Hakunila Kirppiksen yrittäjänä hän iloitsee siitä, että rokotuskattavuuden noustessa ihmiset uskaltavat taas tulla kirpputoreille.

– Selvisimme korona-aikana just ja just, tilanne oli vaikea, sanoo Dado.

Korona-ajan yli selviäminen oli Dadon mukaan hankalaa, vaikka Hakunila Kirppis on tunnettu ja laaja.

– Meillä on yli 200 myyntipöytää. Myynnissä on ihan kaikkea. On lasten ja aikuisten vaatteita, elektroniikkaa, antiikkia, työkaluja, Dado luettelee.

Yussef Dadon Hakunila Kirppis selvisi korona-ajasta juuri ja juuri. Nyt asiakkaat ovat palanneet myymään ja ostamaan. Tiina Örn

Uppala käy kirpputoreilla myös Vantaan naapurikaupungeissa, kesällä Vermon kirpputorilla Espoossa ja tarkoitus on pian tutustua Puistolassa sijaitsevaan Nassikka lastentarvikekirppikseen.

Myymälöiden lisäksi hän hyödyntää netin kirpputoreja.

Kirppismyyjille Uppalalla on moniakin vinkkejä.

– Tuotteet kannattaa laittaa siististi tuoteryhmittäin tai koottain. Itse kiinnitän huomiota pöytiin, joissa tuotteet näyttävät laadukkailta ja ne on aseteltu selkeästi.

Hän lisää ylihinnoittelun kostautuvan helposti.

– Ohitan nopeasti pöydän, jolla huomaan olevan tosi kalliita tuotteita.

Lue myös:

Vantaan tarjontaa

Kirpputoripoimintoja

Arkisto Second Hand, Vanha Porvoontie 314a, Kuninkaanmäki.

Bella itsepalvelukirpputori, Porttisuontie 1, Kuninkaala.

Eemelin kirppis, Viisaritie 2, Hämevaara.

Fida kirpputori, kauppakeskus Isomyyri, Liesitori 1 (2. krs.) Myyrmäki.

Hakunila Kirppis, Laukkarinne 6 (myymälä näkyy Kyytitielle), Hakunila.

Lähetyskirppis Patina, Unikkotie 10, Tikkurila.

Murmelikirppis, Murmelikuja 5 b, Metsola.

Pelastusarmeijan kirpputorit: Hakunilan ostoskeskus ja Isomyyri Myyrmäki.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen myymälät: Havukoski (Koivukylän myymälä), Myyrmäki ja Porttipuisto.

Second Hand Shop Annina, Talkootie 15, Hiekkaharju.

SPR Kontti, Tammiston kauppatie 8, Tammisto.

UFF-myymälät Myyrmanni ja kauppakeskus Tikkuri Tikkurila.

Lista ei ole kattava.

Etusivulla nyt