Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt skipataan yksiö ja kaksio – korona-aika ja etätyöt ovat lisänneet nuorten aikuisten kiinnostusta entistä tilavampiin ensiasuntoihin: "Isommat asunnot viedään melkein käsistä Vantaalla"

Muutos: Etätyö on vaikuttanut myös nuorten perheiden tarpeisiin.

Yksiö, kaksio, kolmio, rivitalo, omakotitalo. Nordean Vantaan toimipaikanjohtajan Taina Kujasen mukaan tämä ei ole yhtä tyypillinen polku asuntojen hankinnassa kuin aiemmin.

– Toki edelleen ostetaan ensimmäiseksi asunnoksi yksiöitä ja kaksioita, mutta jos asuntoa on hankkimassa vaikkapa kaksi nuorta työssä käyvää aikuista, monesti halutaan heti ainakin yksi rauhallinen työtila ja ehkä sitä omaa pihaakin, hän kertoo.

Korona-aika ja etätöiden näillä näkymin pysyväksi jäävä entistä suurempi osuus työelämässä ovat vaikuttaneet nuorten aikuisten haaveissa, toiveissa ja hankinnoissa pitkälti samoin kuin muissakin ikäryhmissä.

– Kotona vietetään enemmän aikaa ja kotiin halutaan panostaa enemmän, Kujanen toteaa.

OP Ryhmän vakuuksista ja digitaalisesta asuntokaupasta vastaava johtaja Anna Niinimäki on samoilla linjoilla.

– Sopivuus etätöihin on uusi, asunnon etsimisessä tärkeäksi noussut kriteeri. Samoin toive omasta pihasta.

Ensiasuntoja hänen mukaansa ostettiin jo ennen koronaa monesta asuntotyypistä ja hintaluokasta.

– Tänä päivänä ei enää oikein olekaan ihan tyypillistä ensiasunnon hakijaa eikä ihan tyypillistä ensiasuntoa.

Nuorten aikuisten tietä isompiin asuntoihin tasoittaa korkotason mataluus.

– Lainan lyhentäminen on usein halvempaa kuin vuokran maksaminen, Kujanen huomauttaa.

Lisäksi 15–39-vuotiaille mahdollisten, ensiasunnon ostamiseen tarkoitettujen ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä korotettiin viime huhtikuussa. Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa ASP-lainan maksimi nousi 160 000:een ja Helsingissä 215 000:een euroon.

Viime aikoina esitetyt arviot korkotason mahdollisesta kohoamisesta tulevaisuudessa eivät ole Kujasen mukaan ainakaan vielä heijastunut asuntojen hankkimiseen

– Eikä ennusteemme mukaan aivan välittömässä lähitulevaisuudessa isompaa koronnousua näkyvissä olekaan. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää, millaisia yllättäviä tilanteita elämässä tulee eteen, ja sen vuoksi suojautuminen ja varautuminen esimerkiksi säästämällä kannattaa aina, hän neuvoo.

– Pankeissa laina-asiakkaiden tuloille tehdään niin sanottu stressitestaus kuuden prosentin lainankorolla. Kun oikea korkotaso vielä toistaiseksi on huomattavasti alempi, tämä jo takaa tietyn puskurin. Tarkoitus on, että rahaa jää myös elämän muihin iloihin samoin kuin säästämiseen ja yllättäviin elämäntilanteisiin varautumiseen.

Lue myös: Työttömyys tai pidempi sairausloma vaikeuttaisi monen asuntolainan maksamista, mutta harva ottaa takaisinmaksuturvan

Myyntijohtaja Marko Perälä Huoneistokeskuksesta sanoo, että suuntaus, jossa lähdetään jo aikaisessa vaiheessa ajattelemaan elämän kaarta pitemmälle ja ostetaan heti isompi asunto, nosti päätään jo ennen koronaa. Nyt etätyöt ovat kiihdyttäneet ilmiötä.

– Isommat asunnot viedään melkein käsistä Vantaalla, hän kiteyttää.

Myös Remax Vantaan Tikkurilan yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Nina Harjun kokemuksen mukaan ensiasuntoaan etsivien halussa hypätä suoraan isompaan asuntoluokkaan on tapahtunut selvä muutos. Kaivattujen neliöiden halutaan lisäksi entistä useammin löytyvän uudiskohteesta, jotta ei tarvitse remontoida eikä pelätä tulevia remontteja.

– Itsekin olen juuri tällaisin ajatuksin ensiasuntoaan hankkiville myynyt viime aikoina paljon kolmioita.

Katso myös: 1970-luvun kolmioista povataan jo uutta ilmiötä asuntomarkkinoille Vantaalla – "Sama pätee niin Helsingin Kalliossa kuin Havukoskella