Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

"Pääni toimii vesillä kuin tietokone" – Vantaalaisella purjelautailukonkarilla on huippukunnossa myös fysiikka: Juha Blinnikka, 56, toi Ranskan-tuliaisena kolmannen EM-kultansa

Urheilu: Juha Blinnikka voitti syys-lokakuun vaihteessa Ranskassa purjelautailun Windsurfer-luokassa keskiraskaan sarjan Euroopan mestaruuden.

Windsurfer-luokan EM-regatan näyttämönä oli Saint-Cyr-sur-Mer. Juha Blinnikka, 56, voitti kahdeksasta lähdöstä neljä. Muissa lähdöissä hänen sijoituksensa olivat toinen, kolmas, kolmas ja viides. Blinnikka voitti keskiraskaan sarjan Euroopan mestaruuden lisäksi myös kokonaiskilpailun, jossa oli 117 kilpailijaa.

– Viimeisenä päivänä kisattiin kaikkien sarjojen yhteislähdöllä matkapurjehdus. Sen sijoitus lisättiin ratapurjehdussijoituksiin. Yhteistulos ratkaisi kokonaiskisan voittajan, Blinnikka kertoo.

Purjelautakisoissa osallistujat punnitaan ennen starttia. Kansainvälisissä kisoissa mieskilpailijat jaetaan painon mukaan neljään sarjaan: raskaaseen, keskiraskaaseen, keskikevyeen ja kevyeen. Naiset kisaavat omassa sarjassaan.

Suomalaismenestys oli Ranskassa hieno, sillä espoolainen Lauri Hulkko ylsi hopealle samassa sarjassa, jonka Blinnikka voitti, ja tamperelainen Tuija Anttila oli naisten sarjassa pronssilla.

Juha Blinnikka aloitti purjelautailun 12-vuotiaana.

– Sillä aikaa kun olin Nurmeksessa isovanhempieni luona kesänvietossa, isä oli ostanut surffilaudan. Kun isä ja äiti tulivat hakemaan minua kotiin Helsinkiin, heillä oli surffilauta mukana. Isä oli jo ehtinyt opetella purjelautailun perusteet. Hän otti minut samalle laudalle. Palava innostukseni lajiin syttyi saman tien.

Pian Juhalle hankittiin oma purjelauta. Eikä kulunut kauaa, kun perheen laudat vaihtuivat Mistral-luokan kilpalautoihin ja Juha rupesi kisaamaan.

– Kaikenikäiset olivat vielä silloin samassa sarjassa, ja ensimmäiset vuodet vetelin häntäpäässä.

Vähitellen Blinnikka alkoi hivuttautua tuloslistoilla ylöspäin.

– Vuonna 1982, samana kesänä kun täytin 17, otin ensimmäisen voittoni. Jo samana vuonna olin Gran Canarialla ensimmäisissä MM-kisoissani.

Pari vuotta myöhemmin Blinnikka nappasi ensimmäisen Suomen mestaruutensa ja viisi vuotta myöhemmin Kielissä ensimmäisen arvokisamitalinsa, EM-kullan.

– Kova juttu silloin.

Aleksandra-tyttären syntymä vuonna 1992 ei vielä hirveästi isän tahtia hidastanut. Mutta Daniel-pojan tulo maailmaan 1994 ja vuotta myöhemmin alkanut ammattiin opiskelu jättivät purjelautailun taka-alalle.

– Ihan vain omaksi ilokseni palasin kisakuvioihin vuonna 2002. Mutta sitten Daniel innostui purjelautailusta. 13-vuotiaana hän vei minut palkintokaappini eteen ja sanoi: ”Isi, tee minusta mestari niin, että me molemmat kilpailemme tosissamme!”

Niinpä Juha-isä palasi tosimielessä kisoihin. Sen jälkeen hän ei ole himmaillut, ja vuodesta 2008 alkaen joko hän tai Daniel on joka vuosi voittanut Suomen mestaruuden.

Juha Blinnikan oman kilpauran jatkumiselle on yhä rutkasti perusteita.

– Pääni toimii vesillä kuin tietokone. Kokemuspankki auttaa salamannopeasti muistamaan ratkaisuvaihtoehdot, ja olen fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa.

Entä iän mukanaan tuomat ongelmat?

– Eipä niitä juuri ole. Alaselkä on joskus vähän jumissa, mutta se unohtuu vesillä nopeasti.

Olympialuokissa Juha Blinnikka ei ole koskaan kilpaillut. Aleksandra, joka on palkittu voittamiensa Raceboard-luokan maailmanmestaruuksien (2018 ja 2019) myötä kahdesti Vuoden vantaalaisurheilijana, siirtyi viime vuonna kokonaan iQFoil-luokkaan. Se on olympialuokka 2024. Parhaillaan Aleksandra kilpailee Marseillessa luokan EM-kisoissa tavoitteenaan kisata sitten samoilla vesillä olympiaregatassa.

Juha-isä kisaa poikiensa, Danielin ja vuonna 1998 syntyneen Benjaminin, kanssa yhä usein samoissa Raceboard- tai Windsurfer-kisoissa. Miehensä surffailuja kolmekymmentä vuotta sivusta seurannut Pirkko-vaimokin aloitti vuosi sitten purjelautailun ja on jo kilpaillutkin.

Lue myös: "Joka vuosi on hauskempaa kuin edellisenä" – tuplamaailmanmestari Aleksandra Blinnikalle on purjelautailussa tärkeintä intohimo

Katso myös tämä: Vantaalainen "surffiperhe" rohmusi kaikki SM-mitalit