Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelijoiden valmistuminen viivästyy entisestään koronan vuoksi, kertoo kysely

Yhä useamman opiskelijan valmistumisajat ovat koronan vuoksi venymässä. Eniten korona on vaikuttanut yliopistossa ja ammattikorkeakouluissa opiskeleviin, selviää toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:n teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan yliopistoissa opiskelevista opintojensa kertoi venyvän 35 prosenttia vastaajista. Vuotta aikaisemmin näin vastasi 22 prosenttia. Ammattikorkeakouluissa opiskelevien vastaavat luvut olivat 23 prosenttia ja 18 prosenttia.

Tiedotteen mukaan kaikista nuorista 22 prosenttia kertoi valmistumisensa viivästyneen tai tulevan viivästymään koronan vuoksi. Vuotta aikaisemmin näin vastasi 16 prosenttia nuorista.

– Opintojen lykkäyksen syiksi kerrotaan etäopiskeluiden aiheuttamat vaikeudet, suorittamatta jääneet harjoittelut ja motivaation heikentyminen. Kyselymme mukaan koronakriisin jatkuessa nuorten yksinäisyys, stressi ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet edellisestä vuodesta. Näillä on osaltaan varmasti vaikutus myös opintojen venymiseen, kertoo tiedotteessa STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Markus Kutvonen.

Opiskelijat toivovat, että koulut ja oppilaitokset tarjoavat ohjausta nykyistä enemmän. Ne olivat edelleen yleisin ohjausta ja tietoa nuorille tarjoava lähde.

– Kyselyn mukaan oppilaitosten tarjoama koulutukseen ja uravalintaan liittyvä ohjaus on koronan aikana ollut suhteellisen hyvin nuorten saavutettavissa. Kuitenkin vain noin puolet nuorista oli tyytyväisiä ohjauksen määrään. Liian moni nuori kokee saaneensa ohjausta riittämättömästi tai ei lainkaan. Tyytymättömyys on yleistä etenkin ammattikorkeakouluissa opiskelevien keskuudessa, sanoo Kutvonen.