Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Monet tarinat vantaalaislähiöistä jäävät kertomatta – Vantaan kaupunginmuseo rohkaisee kaupunkilaisia kirjoittamaan muistoja elämästään ja lähettämään niitä museolle tallennettavaksi

”Moni 60–70-luvun lähiöistä näyttää vähän siltä, kun jättiläisten taskuista ois pudonnu kasa palikoita metsän keskelle. Keskelle ei mitään.” Näin miettii Vantaan kaupunginmuseon Lähiö-podcastissa toimittaja-kirjailija Jenni Pääskysaari muistellessaan nuoruutensa kotilähiötään, Korson Kulomäkeä.

Lähiöt pitävät sisällään valtavasti erilaisia elämäntarinoita, muistoja elämän eri vaiheista. Minkälaista oli muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin, vuokralle tai omistusasuntoon.

Moni muistaa senkin, kun pihat olivat täynnä lapsia. Muistoihin on tallentunut, mitä leikkejä silloin leikittiin ja missä myöhemmin nuorena hengailtiin.

Näistä lähiötarinoista Vantaan kaupunginmuseo on kiinnostunut ja niitä se tallentaa. Tarinoita tavallisesta arjesta. Tarinoita heiltä, jotka syntyivät tai muuttivat jättiläisen taskusta tipahtaneisiin palikkakasoihin keskelle metsää.

Katso myös tämä: Lähiöt eivät ole enää ihmisten säilytyspaikkoja – "Meillä on sukupolvi, jonka juuret ovat syvällä lähiöissä"

Museon arkistoon tallentuu tarinoita erilaisten hankkeiden ja haastattelujen myötä. Moni tarina jää silti kertomatta ja kuulematta. Museo haluaakin rohkaista ihmisiä kirjoittamaan ja lähettämään muistoja elämästään Vantaalla tallennettavaksi museon arkistoon.

Oheinen kuva ei ole Korsosta, vaan Havukoskelta, ja näyttää juuri siltä kuin jättiläiseltä olisivat palikat pudonneet. Kylläkin aika säntillisesti. Alue on nyt muuttunut ja kaupunki moneen suuntaan kasvanut. Mitä tarinoita näiden ”rakennuspalikoiden” sisään kätkeytyy?

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiasta kertovia juttuja löydät täältä .

Lue myös:

Martinlaakson lähiö nousi keskelle metsää – "Silloin oli hirveä hinku saada edullisia asuntoja nopeasti"

60- ja 70-luvun lähiöt – Tutkimus paljastaa, milloin osa asuinalueista kyykähti