Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan Näyttämö teki kantaesitykseen täysin oman produktion – Samalla kun huijari viekoittelee ihmiset burleskitunnille, poraudutaan maailman onnellisimman kansan sieluun

Jos koetut ankeat ajat painavat vielä selkäpiitä ja syksyn pimeyskin kaatuu päälle, Vantaan Näyttämö tekee parhaansa häivyttääkseen painolastin. Onnellisin kansa on tragikomedia, jossa burleskin kautta lääkitään niin roolihahmoja kuin yleisöäkin.

– Uskon, että katsojat lähtevät täältä hyvillä mielin, näytelmän ohjaaja Hilkka Karvinen myhäilee.

Oraskujalla tarjoiltava uutuus on kantaesitys ja alusta loppuun teatterilaisten omaa tuotantoa. Käsikirjoituksesta vastaavat pääosin Milla Enroth ja Marjut Haimila, jolla itsellään on oikeastikin kokemusta burleskin harrastamisesta.

Näytelmä ei ole burleskiesitys, vaan esitys, joka kertoo burleskin kautta.

Tapahtumien ytimessä häärii monessa hahmossa huijari, jonka houkuttamina viisi hyvin erilaista ihmistä omine ongelmineen ja erilaisista taustoista päätyy burleskitunnille.

Laskelmoitu hyödyn tavoittelu johtaa kuitenkin myös hyvään, burleskilla kun on tapana vaikuttaa harrastajiinsa lavealla skaalalla silkan huvin tuottamisesta aina itsetunnon vahvistumiseen asti.

– Pienellä porukalla ensin mietimme henkilöhahmoja, eli millaiset henkilöt voidaan houkutella tanssimaan burleskia omaa taustaansa vasten, sekä missä ja minkälaisissa tilanteissa sitä voisi tanssia, Haimila kertoo.

Hän tuumii, että osa paikoista saattaa hitusen yllättää.

– Esimerkiksi hautajaiset.

Enrothin kirjoittamia laulujen sanoituksia oli jo tukku valmiina, ennen kuin käsikirjoittaminen pääsi kunnolla alkuunkaan.

– Itse asiassa kaikki alotusbiisiä lukuun ottamatta. Sitten kerran näytelmätekstin kirjoitusvaiheessa Milla tuli ja kertoi, että nyt hänellä on se. Hän kirjoitti sen tullessaan bussissa, Haimila nauraa.

– Biisit ovat jonkin verran ohjanneet koko tarinankin tekstiä, jota tehdessämme mietimme tätä someaikaa.Kaikki on hienoa ja elämä ihanaa, mutta sitten kuitenkin saattaa olla aika raadollista se todellisuus.

Karviselle näytelmä tiesi pitkän harrastajanäyttelijäuran kolmatta ohjaustyötä ja hyppyä tuntemattomaan.

– En tiennyt burleskitanssista mitään, olen ollut enemmän tällainen vatsatanssi- ja kantri-ihminen, hän heittää.

Lajin historian tutkiminen ja näytelmä itsessään on paikannut aukon.

– Vaikka koko ajan ei tanssita burleskia, näytelmässä tulee esiin hienosti burleskin sielu: ilo, leikittely ja se, että ihminen kelpaa sellaisenaan, on hän laiha tai lihava tai kahdella vasemmalla jalalla tanssiva.

Lue myös:

Burleskissa jokainen kroppa on näytöksen arvoinen

Kulttuuripalkinnot Emma Salokoskelle ja Vantaan Näyttämölle