Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Hannele Helppi, 71, ansaisee lisätuloja yrityksessä, joka palkkaa ainoastaan eläkeläisiä – "Tämä tuo minulle niin hyvän mielen"

Työelämä: Yrityksen työntekijöiden keski-ikä on 67 vuotta.

Hannele Helppi, 71, kantaa kultareunuksisia kahvikuppeja ja Italiasta tuttuja tiramisuja pöytään Lea Porvarin, 93, kotona palvelutalo Sagassa.

– Me olemme nyt Italiassa. Välillä olemme olleet Ruotsissa ja Saksassa. Meillä on erilaisia teemoja, hymyilee eläkkeellä oleva lentoemäntä ja kaksi vuotta kahdesti viikossa Porvarin luona käynyt Helppi.

Ajatus teemallisista makumatkoista juontaa juurensa Helpin rakkaudesta matkusteluun ja pitkästä urasta lentoemäntänä. Myös Porvari asui nuorena hetken Saksassa. Kahvien lomassa jutellaan kuulumisia, muistellaan vanhoja ja pelataan muistipeliä.

Helppi on Porvarin ystäväkaveri ja työskentelee lauttasaarelaisen vanhusseurapalveluyritys Seuranan palkkalistoilla. Seurana on tiettävästi Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys ja se palkkaa vain eläkeläisiä.

– Idea lähti omasta papastani. Koin, että hoivakodeissa oli paljon nuoria hoitajia, mutta he eivät osanneet jutella papan kanssa. Ajattelin, että voi kun olisi ihminen, joka voisi vaikkapa laulaa ja jutella. Eläkeläisillä on se taito, toteaa toimitusjohtaja Mirka Saarinen.

Taidolla Saarinen tarkoittaa vuosikymmenen takaisia lauluja, kokemuksia ja muistoja, joita eläkeläisillä on. Monilla ikäihmisillä puolestaan lähimuisti on mennyt, mutta lapsuusmuistot ovat vielä hyvin mielessä.

Olemme huomanneet, että tarve on valtava.

– Työntekijämme tekevät asiakkaiden luona sellaisia asioita, joita ystävän kanssa tehdään. Keskitytään ystävyyteen, arkeen ja yhdessä olemiseen, käydään vaikka teatterissa, Saarinen ynnää.

Seuranan sopimukseen kuuluu, että työntekijä on jokaisen tapaamiskerran jälkeen yhteydessä omaisiin ja kertoo, mitä ikäihmiselle kuuluu ja mitä hänen kanssaan on tehty.

Seurana perustettiin vuonna 2017. Toiminta on vuosien aikana kasvanut, sillä tarvetta auttajista näyttää olevan. Helsingissä tuntipalkkaisia työntekijöitä on noin 50 ja koko Suomessa 150. Työntekijöiden keski-ikä on 67 vuotta. Työntekijöiden alaikärajaksi on määritelty 55 vuotta.

– Etsimme koko ajan lisää työvoimaa. Olemme huomanneet, että tarve on valtava.

Yritys maksaa työntekijöilleen 13 euron tuntipalkkaa. Työntekijät koulutetaan työhön muutaman tunnin videolla.

Palvelun tilaaja on usein ikäihmisen omainen. Palvelu maksaa 38 euroa tunti. Tammikuusta lähtien kotitalousvähennystä on mahdollista saada aiemman 40 prosentin sijaan 60 prosenttia.

Rahallinen korvaus on Helpin mukaan eläkeläiselle hyvä asia, koska tulot ovat pienet. Sitäkin merkityksellisempää on halu saada auttaa.

– Tämä tuo minulle niin hyvän mielen. Eräskin mies sanoi, ettei ollut kymmeneen vuoteen saanut pullaa. Sitten leivoin. Ihmisiin kiintyy.

Myös palvelukodissa asuva Porvari odottaa Helpin viikoittaisia käyntejä.

– Hän on minulle aivan ihana ystävä. Ihmiset ovat täällä mukavia, mutta syvempi ystävyys puuttuu. Kun asuu yksin, hyvät ystävät ovat tärkeitä.

Helpillä on tällä hetkellä viisi asiakasta, joiden luona käy viikoittain. Osa asiakkaista asuu kotona ja osa palvelutalossa.

– Toiselle käyn kaupassa. Olen myöa leiponut pullaa ja käynyt mukana laboratoriossa. Yhden asiakkaan kanssa käymme Munkkiniemen rannassa kävelemässä. Joskus juomme termospullosta mukaan ottamani kahvit.

Viikkotunteja kertyy noin kymmenen. Seuranan listoille Helpin houkutteli mukaan oma tytär.

– Hoidin aikaisemmin omia lapsenlapsiani, mutta sitten tyttäreni sanoi, että nyt keksitään sinulle jotain muuta. Olen aina tottunut tekemään paljon asioita, Helppi sanoo.