THL: Hoitajilta voitaisiin vaatia koronapassia – Näin vastasivat ministeriö ja hoitajien etujärjestö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esitti perjantaina, että työantaja voisi koronapassin avulla varmistaa hoitohenkilöstön rokotussuojan.

Koronapassia voitaisiin käyttää hoitohenkilöstön työkelpoisuuden varmentamiseksi, THL tiedotti perjantaina.

– Ehdotuksemme mukaan koronapassista voitaisiin säätää pandemian ajaksi tartuntatautilakiin tilapäinen pykälä, jolla voitaisiin tarvittaessa velvoittaa tai sallia koronapassin käyttö hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmistamisessa, THL:n ylilääkäri Otto Helve arvioi.

Tämän lisäksi Helve muistutti THL:n tiedotteessa, minkä takia koronapassin käyttö näin olisi perusteltua.

– Koronapassin käytöllä voisimme paremmin suojata ikääntyneitä ja muita hoivattavia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti myös perjantaina ja ilmoitti vastaanottaneensa THL:n lausunnon koronapassin laajentamisesta eli sote-työntekijän rokotestatuksen tarkistamiseen rajatuissa hoiva- ja hoitoalan tehtävissä.

Voisimme paremmin suojata ikääntyneitä.

Otto Helve

STM tiedotti pitävänsä ehdotusta kiinnostavana avauksena ja ilmoitti arvioivansa THL:n esitystä yhdessä muiden vastuuministeriöiden kanssa.

Samalla STM huomautti tiedotteessaan, että esitys ei sisällä kunnollista arviointia ehdotuksen lainsäädännöllisistä reunaehdoista.

– Kyse on periaatteellisesti laajakantoisesta asiasta, jossa on punnittava yhtäältä myös hoito- ja hoivahenkilön oikeuksia sekä työoikeudellisia kysymyksiä, STM tiedotti.

STM toivoikin, että THL asiantuntijalaitoksena kiinnittäisi huomiota ehdotuksensa toteuttamiskelpoisuuden ja toteuttamisen reunaehtojen arviointiin.

THL:lla asiantuntijalaitoksena on merkittävä rooli luotettavan tiedon ja asiantuntijanäkemysten tuottajana, STM päätti tiedotteensa.

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super otti kantaa THL:n lausuntoon tiedotteella perjantaina.

– THL:n on esittänyt lausunnossaan, että hoivahenkilöstön rokotussuoja voitaisiin varmentaa väliaikaisesti koronapassin avulla, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertasi.

Sitten Paavola arvioi, mikä on merkittävä puute Superin näkökulmasta THL:n avauksessa.

– Väliaikaista koronapassia ei voi edellyttää vain yhdeltä sote-sektorin työntekijäryhmältä eli hoitohenkilöstöltä.

– Jos väliaikainen koronapassi otettaisiin käyttöön, tulisi sen koskea koko sote-sektorin henkilöstöä siivoojasta lääkäriin, puheenjohtaja Paavola linjaa.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut