Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Sähköpotkulaudoista tuli hitti Tikkurilassa – Ensi vuonna laudat aiotaan tuoda myös Länsi-Vantaalle

Suuren suosion lieveilmiöinä ovat vahingonteot ja välinpitämättömyys. Myös kaupunkipyörät ovat edelleen suosittuja kulkupelejä Vantaalla.

Viime kesänä Tikkurilassa käyttöön otetut sähköpotkulaudat ovat saavuttaneet suuren suosion, kerrotaan lautoja vuokraavista firmoista.

Birdin sähköpotkulaudoilla on ollut viime aikoina noin 3 000 käyttäjää viikossa. Kesäkeleillä käyttäjiä oli viikoittain 8 000–9 000. Yritys toi kulkupelit Tikkurilaan kesäkuun alussa.

– Suosio on ollut valtava. Ikävää on ollut se, että sähköpotkulautoja on myös rikottu paljon. On myös valitettavaa, ettei lautoja jätetä nätisti kadun reunaan vaan keskelle tietä, sanoo Birdin toimintaa Vantaalla pyörittävän Polkupyöräkirppis-liikkeen yrittäjä Robin Landsmann.

Myös loppukesästä Vantaalla aloittaneen Tierin Suomen maajohtaja Katja Ojala on tyytyväinen alkutaipaleeseen sähköpotkulautojen käytön osalta.

– Laudat ovat olleet yllättävänkin suosittuja. Käyttäjiä meillä on ollut useita tuhansia viikkotasolla.

Ojalaakin korpeaa ihmisten välinpitämättömyys.

– Toivoisimme käyttäjiltä maalaisjärkeä, aikuismaista käytöstä ja toisten huomioonottoa liikenteessä. Liikenneturvallisuus on meidän jokaisen asia, hän painottaa.

Sähköpotkulautojen käyttäjäkunta muodostuu hyvin monenikäisistä, vaikka pääpaino onkin Ojalan mukaan kolmekymppisissä miehissä.

– Nuorimmat ovat 18-vuotiaita ja vanhimmat 60-vuotiaita, Landsmann arvioi.

Arkisin lautojen käyttö näyttää painottuvan työ- ja koulumatkoihin ja viikonloppuisin vapaa-ajan ajoihin.

Lautoja voi vuokrata tänä vuonna vielä tovin, mutta lumen tullessa ne otetaan pois kaduilta.

Ajokausi jatkuu taas keväällä säiden salliessa, nykyistä laajemmalla säteellä: sähköpotkulautojen kysyntä on ollut niin väkevää, että niitä aiotaan tuoda myös Länsi-Vantaalle.

Ainakin Bird aikoo vuokrata niitä ensi vuonna myös Myyrmäessä, Martinlaaksossa, Pähkinärinteessä, Silvolassa ja Varistossa.

– Ensin kokeilemme 150 lautaa lännessä, Landsmann kertoo.

Tierkin harkitsee lautojensa tuomista muualle Vantaalle. Ojalan mukaan sitä puoltavat ihmisten yhteydenotot eri puolilta kaupunkia.

– Harkitsemme toiminnan laajentamista ja ehkä kokeilemmekin sitä. Lännessä olisi laajenemisen varaa. Monet ulkoiset asiat vaikuttavat siihen, minne laajennamme palvelua ensi keväänä, Ojala sanoo.

Landsmann arvioi, että sähköpotkulaudat ovat voineet vähentää kaupunkipyörien suosiota. Ojala taas huomauttaa, ettei laudoilla haluta syrjäyttää kaupunkipyöriä tai muuta julkista liikennettä vaan tukea sitä.

– Sitä kyllä haluamme, että autoilu vähenisi sähköpotkulautojen ansiosta ja kaupungit huomioisivat myös pienliikkumisvälineet pysäköintitiloja suunnitellessa, Ojala toteaa.

Vantaan kaupunkipyörien viimeaikaisista käyttäjämääristä ei ole vielä tarkkoja tietoja. Näyttää kuitenkin siltä, että kaupunkipyörät ovat yhä olleet suosittuja.

– Heinäkuun käyttömäärät vaikuttavat hieman isommilta kuin heinäkuun 2020. Kaupunkipyöräkaudet näyttävät tasaväkisiltä vertailtaessa vuosien 2020 ja 2021 huhti–kesäkuuta, selvittää Vantaan liikennetietoasiantuntija Suvi Rytkönen-Halonen.

Vantaan liikenteen kehittämispäällikkö Emmi Pasanen sanoo, että kaupunkipyörien määrä pysyy nykyisellään ensi vuonna, mutta asemapaikkoihin voi tulla joitakin pieniä muutoksia.