Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM etsii hoitajakriisiin ratkaisua uudella ohjelmalla – Ministeri Kiuru: Ratkaisuja jo jouluun mennessä "Toimiin on ryhdyttävä nyt, aivan heti"

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) aloittaa ohjelman, jolla pyritään varmistamaan sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyys ja saatavuus.

Ohjelma on poikkihallinnollinen ja siinä on mukana myös runsas joukko sote-alan järjestöjä. Työryhmän varsinaisena jäseninä ovat hallitus ja työmarkkinaosapuolet.

STM kertoi asiasta maanantaina puolilta päivin pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Alalla on viimeksi kuluneen vuoden aikana oltu ongelmissa, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Etenkin kesällä on jouduttu kriisiin hoitajapulan vuoksi. Ilmiö vaatii nyt toimia.

Kiurun mukaan tulevaisuudessa tulee ongelmia, jos nyt ei toimita.

– Riskinä on, että ihmisten henkeä ja terveyttä ei aina pystyttäisi turvaamaan.

Kiurun mukaan nyt edetään nopeasti niin, että ratkaisuja olisi jo jouluun mennessä, sillä ratkaisuja tarvitaan alkuvuodesta valittaville hyvinvointialueille. Lisäksi eväitä tarvitaan kevään kehysriiheen.

– Toimiin on ryhdyttävä nyt, aivan heti.

Kiurun mukaan olisi tärkeää nopeuttaa hoitoon pääsyä ja parantamaan sen vaikuttavuutta.

Työryhmän tehtävänä on ensinnäkin luoda yhteinen tilannekuva ja ennuste. Toisekseen työryhmä kehittää "tiekartan" toimenpiteistä, joilla sote-henkilöstön riittävyys turvataan.

– Etsimme ratkaisuja, miten henkilöstön saatavuus turvataan lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, kertoi ministeri Kiuru.

Kolmanneksi työryhmä sovittaa yhteen eri toimenpiteet yhdeksi kokonaisuudeksi ja seuraa edistymistä.

Keinoja etsitään esimerkiksi koulutuksesta, johtamisen parantamisesta ja työperäisestä maahanmuutosta.

Kiurun ja hoitajajärjestön mukaan tärkeää on muun muassa huolehtia, että jatkossa hoitajat eivät tee muita kuin omia töitää. Siivouksen ja ruoanlaiton ei pitäisi olla hoitajien tehtävä, Kiuru mainitsi.

Muokattu 1.11.2021 kello 12.57: Muokattu lopun hoitajille kuuluvien töiden muotoilua (aiemmin "sairaanhoitajat eivät tee lähihoitajien työtä" jne. Muutettu myös tiedotustilaisuuden aikamuoto,