Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa satsaa isosti päiväkoteihin, koska väestö kasvaa ja vanhat tilat eivät enää riitä – Lähivuosina valmistuu useita uusia kohteita

Lähitulevaisuuden suuria hankkeita ovat myös Jokiniemen koulun laajennus, Elmon alueen rakentaminen ja Varian uusi toimipiste Vehkalassa.

Vantaan väestönkasvu tuo kaupungille paineita satsata palveluihin ja investointeihin lähivuosina. Ensi vuonna väestön ennakoidaan kasvavan aiempaa vähemmän, mutta vuodesta 2023 kasvun arvioidaan taas kiihtyvän.

Kaupungilla on ensi vuonna useita merkittäviä investointihankkeita, joista pääosa on tilojen rakentamista. Uudisrakentamiseen on varattu kaupunginjohtajan budjettiesityksessä noin 39 miljoonaa euroa, ja tästä noin 30 miljoonaa, on osoitettu varhaiskasvatuksen hankkeille.

Ensi vuonna on rakenteilla seitsemän uutta päiväkotia, joista Länsimäen, Koivukylän, Lauhatien ja Jokiuoman päiväkodit valmistuvat tuolloin.

– Ne kaikki tuovat varhaiskasvatuksen lisäpaikkoja ja korvaavat osin vanhoja tiloja. Korvaavien tilojen tarpeeseen on ajauduttu muun muassa siitä syystä, ettei päiväkodeissa ole toteutettu kokonaisvaltaisia peruskorjauksia vuoden 2012 jälkeen, kertoo Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Lena Karlsson.

Kivistön Ruusupuun ja Myyrmäen Patotien päiväkodit valmistuvat 2023, ja Kivistön ja Aviapoliksen päiväkodit on ajoitettu valmistuviksi 2025.

– Nämä rakennetaan väestönkasvun takia, Karlsson sanoo.

Lähitulevaisuuden hintavin kohde on Patotien päiväkoti. Ensi vuonna hankkeelle on varattu 6,2 miljoonaa euroa.

Lähivuosina ovat rakenteilla myös Latupuiston päiväkoti, Vapaalan päiväkodin päärakennusta korvaava paviljonki, työnimeltään Hämeenkylän/Pähkinärinteen päiväkoti sekä Myyrmäessä sijaitsevat Mårtensdals kampus ja Kelokuusen päiväkoti.

Korjausrakentamiseen varataan esityksen mukaan ensi vuonna noin 47 miljoonaa euroa, josta 24 miljoonaa kohdistetaan koulujen korjaamiseen. Isoja hankkeita ovat Jokiniemen koulun korjaus- ja muutostyöt ja Kilterin koulun peruskorjaus.

Myös Kehä III:ta uusitaan Askiston kohdalla.

Ensi vuonna alkaa myös Vantaan ammattiopisto Varian investointihanke Vehkalassa, ja Tikkurilaan suunnitellaan oppimiskampusta. Myös Vantaan ratikan suunnittelu etenee, ja tavoitteena on ratikan liikennöinnin aloittaminen 2028. Uimahallin rakentamiseen tähtäävä Elmon alueen esirakentaminen on käynnissä Asolanväylän varrella, Korson ja Koivukylän välimaastossa.

Kuusijärven kehittäminen jatkuu, ja kaupunki työskentelee kulttuuritehdas Vernissan ja Hakunilan urheilupuiston parissa. Ensi vuonna valmistuu myös Kivistön kauppa- ja palvelukeskus, johon tulee kaupungin palveluja.

Myyrmäessä rakennetaan Luhtitien uutta osuutta, joka mahdollistaa uuden HSL:n runkobussilinjan kulkemisen ja jolla halutaan parantaa alueen asukkaiden joukkoliikennettä.