Kaupunginjohtaja esitteli ehdotuksena ensi vuoden budjetiksi: lisärahaa kouluille ja terveydenhoitoon, tuloja Vantaa-lisän poistolla, kiinteistöjen myynnillä...

Budjetti: Kaupunginjohtajan talousarvioesitys on toivoa täynnä.

Kulunut sanonta, että tunnelin päässä näkyy valoa, pätee Vantaan kaupungin talouteen. Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen esitys ensi vuoden talousarvioksi on 20,3 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta kaupunki elpyy koronapandemian jäljiltä. Kaupungin toimintamenot ovat ensi vuoden budjettiesityksen mukaan 1,849 miljardia euroa, jossa on viiden prosentin kasvu tähän vuoteen verrattuna.

Valtiolta on saatu koronatukea, verotulot ovat kehittyneet ennakoitua paremmin ja viime vuonna aloitettu lähes 80 miljoonan euron oma talouden tasapainotustyö tuo tulosta.

– Pahimmat uhkakuvat eivät toteutuneet, Viljanen sanoo.

– Vantaa on terve suomalainen kaupunki, hän kiteyttää.

Vielä ei kuitenkaan voida huokaista, sillä koronan varjosta pääseminen vie aikaa ja teettää töitä. Epävarmuutta on edelleen ilmassa.

Koronan jälkihoitoon eli palvelu- ja hoitovelan purkamiseen sosiaali- ja terveystoimessa sekä koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa panostetaan Viljasen ehdotuksen mukaan 11,3 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Vantaa on terve suomalainen kaupunki.

Ritva Viljanen

Summalla on tarkoitus palkata muun muassa lisää työpareja hammashoitoon ja koulupuolella erityisopettajia sekä koulunkäyntiavustajia. Koronan toipumissuunnitelmaan käytetään yhteensä 18 miljoonaa euroa vuosina 2021–23.

Lue myös: Talousohjelma valmistui – Vantaan velan kasvulle on nyt esitetty raja

Ensi vuonna jatketaan aiemmin sovitun tuottavuus- ja kasvuohjelman toteutusta, jonka tarkoitus on saada talous tasapainoon 2023. Silloin käyttötalous olisi tasapainossa ja tilikausi ylijäämäinen.

Tuottavuus- ja kasvuohjelman mukaan yhteensä 10,5 miljoonan euron säästöihin kuuluu kotihoidontuen 160 euron kuukausittaisen Vantaa-lisän poistaminen. Siitä saadaan 2,1 miljoonan euron säästö.

Viljanen lisää, että Helsinki ei maksa kuntalisää kuin yhdeltä kuukaudelta ja Espookin on poistamassa lisää. Jo aiemmin esimerkiksi Tampere ja Turku ovat luopuneet kuntalisän maksamisesta.

Tuloja kaupunki voi hankkia myös maan- ja kiinteistöjen myynnillä sekä yhtiöiden osakkeiden myynnillä.

Hyviä uutisia kaupungin talouteen tuovat ennakoitua suuremmat verotulot ja yritysten toipuminen koronan vaikutuksista. Verotulojen positiivinen kehitys selittyy talousjohtaja Matti Ruusulan mukaan sillä, että palkansaajien ansiot ovat nousseet. Lisäksi korona-ajan hurjin työttömyysaste, lähes 18 prosenttia, on nyt pudonnut syyskuussa 13,3:een prosenttiin. Se on silti suurimpien kaupunkien korkein.

Väestönkasvu vaatii palveluita ja investointeja, vaikka korona hillitsee asukasmäärän kasvua. Arvio on, että ensi vuonna Vantaan väkiluku kasvaa 2 800 asukkaalla.

Varhaiskasvatukseen ennakoidaan tulevan parisataa lasta ja peruskouluihin 250 lasta lisää tähän vuoteen verrattuna. Vanhuspalvelujen tehostetun asumispalvelun asiakkaita tullee 70 lisää.

Kuntaveron nostoa Viljanen ei esitä. Se säilyy 19 prosentissa ensi vuonna ja myös seuraavana, sillä hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa -23, kuntaveroa ei saa nostaa. Myöskään muiden verojen, kuten kiinteistöveron, nostoa Viljanen ei esitä.

Veroista päättää kaupunginvaltuusto 15. marraskuuta ja kaupunginhallituksen on tarkoitus antaa budjettiesitys kaupunginvaltuustolle 30. marraskuuta. Valtuusto päättää talousarviosta 13. joulukuuta.

Talousarvioehdotus

Toimintakulut lähes 7 600 euroa per asukas

Vantaan kaupunginjohtajan talousarvioehdotus vuodelle 2022.

Tuloveroprosentti 19

Asukkaita yhteensä 243 368 (31.12.2022)

Tilikauden alijäämä 20,3 miljoonaa euroa (me)

Tuloveroprosentin tuotto 51,3 me

Investointien tulorahoitus 59 prosenttia

Verotulot 4 771 e/asukas

Kunnallisvero 4 002 e/asukas

Toimintakulut 7 598 e/asukas

Investoinnit 645 e/asukas

Lainakanta 3 953 e/asukas

Investointimenot 157 me

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut