Harva huoltaja pääsee vieläkään katsomaan yli 10-vuotiaan lapsensa tietoja Kelan Omakannassa, vaikka se tuli Omakannan puolesta mahdolliseksi jo lokakuun alussa 2020. Näin esimerkiksi lapsen koronatodistusta ei saa Omakannassa näkyviin, ellei lapsella itsellään ole tarvittavia omaa verkkotunnistetta.
Jotta huoltaja pääsisi Omakantaan lapsen puolesta, lasta hoitavan terveydenhuollon potilastietojärjestelmiin pitäisi tehdä muutos. Tätä muutosta ei ole tehty perusterveydenhuollossa tehty kuin vasta kourallisessa kuntia. Esimerkiksi Uudellamaalla muutos on toistaiseksi tehty vain Tuusulassa ja Sipoossa, kertoo liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos Kelan Kanta-palveluista.
– Tämä on ollut todella toivottu ominaisuus Omakannan käyttäjien puolesta, että huoltajat pääsisivät näkemään tietoja. Tiedossa myös on, että nykyinen tilanne myös tuottaa työtä terveydenhuollon organisaatiossa. Kun tiedot eivät ole Omakannan kautta nähtävillä, joudutaan tekemään tiedusteluja puhelimella ja lähettämään tietoja, jotka muuten pystyttäisiin katsomaan sähköisesti. Siltä osin olemme olleet yllättyneitä, että tämä on näin hitaasti edistynyt, Holmroos kertoo.
Toistaiseksi esimerkiksi lapsen koronatodistus on huoltajan ulottuvilla vain muutamissa kunnissa esimerkiksi ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomen saaristossa.
Yli 10-vuotiaan puolesta asiointi toimii laajemmin vain hammashuollossa.
Kun muutos on tehty, huoltaja voi katsella yli 10-vuotiaan lapsen terveystietoja, jos lapsi on antanut siihen suostumuksensa ja terveydenhuollon ammattilainen on katsonut hänet kykeneväksi päättämään asiasta.
Jos alaikäinen ei ole päätöskykyinen, tiedot voidaan näyttää huoltajalle Omakannassa, mutta myös tämä edellyttää uuden toiminnallisuuden käyttöönottoa terveydenhuollossa.
Apotti-potilastietojärjestelmään muutos saadaan ensi keväänä, kertoo toimitusjohtaja Hannu Välimäki. Apottia käyttävät muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus), Helsingin kaupunki, Vantaa, Kauniainen ja Kerava.
Välimäen mukaan muutos on niin suuri, ettei sitä voi tehdä nopeasti.
– Nyt lääkäri arvioi päätöskykyisyyden eikä ole enää tiettyä ikärajaa. Se on merkittävä muutos.
Välimäen mukaan lapsen puolesta asiointi vaatii paljon työtä, sillä koko Apotin toiminta on käytävä läpi ja pohdittava, missä kohdassa hoitohenkilökunnan työtä lapsen päätöskykyisyyden arvio tulee pohdittavaksi.
– Meillä on satoja ja satoja työnkulkuja, kun tämä on toiminnanohjausjärjestelmä. Muutokset eivät välttämättä loppujen lopuksi niin valtavia ole, mutta tämä on valtavan iso kokonaisuus läpikäytäväksi.
Myös tekniset ratkaisut ovat vielä kesken.
Välimäen mukaan muutoksia alettiin tehdä Apottiin heti kun tieto muutoksesta tuli. Hän huomauttaa, että Apotilla on samaan aikaan ollut myös suuria käyttöönottoja, joihin on myös ollut pakko keskittyä.
Apottia käyttää 47 000 sote-työntekijää, joista noin 22 000 työskentelee Husissa.
Apotin ulkopuolelle jääneessä Espoossa ei vielä ole tietoa, koska vanhemmat pääsevät Omakantaan yli 10-vuotiaiden lastensa puolesta.
– Pidämme asiaa kyllä tärkeänä, mutta tähän liittyviä potilastietojärjestelmän muutoksia ei ole saatu tehtyä, kertoo johtaja Markus Paananen Espoon terveyspalveluista.
Asioimisesta yli 10-vuotiaan lapsen puolesta kysytään Mari Holmroosin mukaan Kelalta paljon.
– Tämä on jopa tunteita herättävä aihe. Tähän suhtaudutaan jopa kiivaalla tavalla. Toiset toki ymmärtävät taustan, miksi järjestelmä on rakennettu niin, että lapsen yksisyisyyden suoja on mahdollista ja toiset eivät hyväksy ollenkaan sitä, ettei huoltajille näytetä kaikkia tietoja.
Taustalla on Holmroosin mukaan ajatus, että myös alaikäisellä potilaalla on Suomessa laaja itsemääräämisoikeus hoitoonsa ja tietojensa yksityisyyteen, jos hänet arvioidaan päätöskykyiseksi. Arvion tekee terveydenhuollon ammattilainen.
– Tällä pyritään varmistamaan se, että kaikilla lapsilla on tilanteesta riippumatta mahdollisuus hakeutua hoitoon ilman, että huoltaja saa tietää asiasta. Joskus se voi olla jopa heidän oman turvallisuutensa kannalta kriittistä, että he voivat asioida luottamuksellisesti terveydenhuollossa. Siksi on jouduttu tekemään tällainen varsin monimutkainen järjestelmä.
Holmroos huomauttaa, että alaikäisillä on hoidettavanaan hyvin erilaisia asioita ja he ovat jo ikänsä vuoksi hyvin moninainen joukko.
– 11-vuotiaan ja 17-vuotiaan asiat ovat kovin erilaisia, mutta kummatkin ovat lain mukaan huollettavia.