Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näillä perusteilla hankitaan älypuhelin – Luonnonvarojen hupenemista ei mietitä kaupan kassalla

Tärkeimmät älypuhelimen ostoon vaikuttavat tekijät ovat tekninen suorituskyky, käyttöjärjestelmä, brändi ja hinta.

Sosiaalinen paine ohjaa usein erityisesti nuorten ostopäätöksiä älypuhelinkaupoilla.

Nämä tiedot selviävät Suomen ympäristökeskuksen Syken tuoreesta haastattelututkimuksesta ja tiedotteesta.

Ympäristöalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksenkin näkökulmasta mielenkiintoista on, että luonnonvarojen hupeneminen ei Suomessa vaikuta älylaitteiden ostopäätöksiin.

Älypuhelimia vaihdetaan parin vuoden välein, Syken tiedotteessa muistutetaan.

– Kuluttajat kysyvät varsin harvoin puhelimen valmistajan tai raaka-ainetoimittajien vastuullisuudesta, Syken erikoistutkija Susanna Horn sanoo.

Vastauksissa korostuivat taloudelliset hyödyt asiakkaalle.

Susanna Horn

Metallien louhinnan ja käytön ympäristövaikutukset eivät siis ohjaa kuluttajien älylaitteiden ostopäätöksiä.

Useat kuluttajat kyselivät kuitenkin hankinnan yhteydessä laitteen elinkaaren pituudesta ja korjattavuudesta sekä akun elinkaaren pituudesta ja vaihdettavuudesta.

– Vastauksissa korostuivat taloudelliset hyödyt asiakkaalle, eivät ensisijaisesti ympäristökysymykset. Trendi on kuitenkin lupaava, sillä nämä tekijät parantavat myös älylaitteiden elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia, Horn kertoo Syken tiedotteessa.

Yksi luonnonvarojen käyttöön vaikuttava avainkysymys on laitteiden lyhyt elinkaari. Älypuhelimia käytetään noin kahdesta kolmeen vuotta, vaikka joskus käyttöikä voi olla merkittävästi lyhyempikin, Syke tiedottaa.

Tärkeimmät syyt älylaitteiden kiihtyvään hankintatahtiin liittyivät kulutustottumuksiin, laitteen suunnitteluun ja poliittisten ohjauskeinojen puutteeseen.

Laite voidaan vaihtaa ennenaikaisesti, koska omistajalla ei ole riittävästi tietoa takuuajan pituudesta tai siitä, mitä vikoja voi korjata.

Syken haastattelututkimuksen vastaajat olivat poikkeuksetta sitä mieltä, että vastuullisuus saa enemmän painoarvoa tulevaisuudessa.

Esimerkiksi luonnonvarojen riittävyys, kierrätyksen pullonkaulat, elinkaaren pidentäminen ja vastuullinen tuotesuunnittelu ovat asioita, joiden tärkeys tulee korostumaan.

– Vaikka käyttäjät ovat tietoisia laitteisiin liittyvistä vastuullisuusongelmista, ne eivät vaikuta ostopäätöksiin, Horn huomauttaa Syken tiedotteessa.

Älypuhelimien hankintaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä avaava Syken haastattelututkimus on osana Sitran rahoittamaa Digitalisaatio ja luonnonvarat -hanketta.

Suomen ympäristökeskuksen vastuulla olevassa osiossa on haastateltu digitaalisten kulutustuotteiden arvoketjun toimijoita.

Haastattelujen avulla arvioitiin älylaitteiden myyntiprosesseja, ostopäätöksiä, kuluttajien tietoisuutta ja vaatimuksia sekä organisaatioiden hankintakäytäntöjä.

Suomen ympäristökeskus on tutkimus- ja asiantuntijalaitos, jossa työskentelee yli 600 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.