Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä seikat kannattaa tarkastaa matkavakuutuksesta jo ennen – Varsinkin aktiivilomailijan on syytä olla tarkka

Ulkomaille matkustaminen on taas vilkastunut. Koronan vuoksi kohdemaissa on voimassa esimerkiksi erilaisia vaatimuksia koronatodistuksesta ja negatiivisesta koronatestistä. Joissain maissa tulee tehdä etukäteen ilmoitus maahan saapumisesta.

Fennia neuvoo tiedotteessaan, että matkustajan tulee itse selvittää nämä asiat ennen matkalle lähtöä, jotta pääsee maahan.

– Monissa matkakohteissa voi myös olla erilaisia sääntöjä, miten tulee toimia esimerkiksi sairastuessa. Jokainen valtio vastaa itse käytännöistään ja nämä saattavat muuttua koronatilanteen myötä, sanoo tiedotteessa Fennian henkilövakuutus- ja vahinkopalveluista vastaava johtaja Mikko Kokko.

Hän neuvoo, että matkalle kannattaa aina hankkia matkavakuutus. Se voi pitää sisällään matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen, mutta niistä voi hankkia myös vain toisen. Ne ovat kaksi erillistä vakuutusta.

Matkustajavakuutus korvaa ennen kaikkea sairastumisesta tai loukkaantumisesta aiheutuneita ylimääräisiä kuluja matkan aikana. Sen sijaan koronarajoituksista aiheutuneita kuluja ei korvata matkustajavakuutuksesta.

– Jos esimerkiksi sairastuu tai loukkaantuu ulkomailla, pääsee vakuutuksen avulla nopeammin hoitoon. Jos tarvitsee ambulanssikuljetuksen kotimaahan, onnistuu se ainoastaan matkavakuutuksen avulla. Suomen valtio ei kustanna ambulanssilentoja, Kokko muistuttaa.

Suomen valtio ei kustanna ambulanssilentoja.

Hän opastaa, että matkustajavakuutuksen ehdot kannattaa käydä läpi ennen matkaa, jotta tietää, miltä riskeiltä vakuutus suojaa.

– Esimerkiksi jos matkasi peruuntuu äkillisesti sairauden vuoksi tai joudut järjestämään kotimatkaasi uudelleen matkalla alkaneen sairastumisen takia, olet oikeutettu korvauksiin.

Kokon mukaan eniten matkavahinkoja ilmoitetaan sairastumisista ja loukkaantumisista sekä laitteiden rikkoutumisista.

Matkatavaravakuutus korvaa nimensä mukaisesti kadonneita ja rikkoutuneita tavaroita.

– Vakuutuksessa sovitaan vakuutusmäärä, jolla matkatavarat ovat vakuutettuna. Se on korvauksen ylin raja vahingon sattuessa. Jos matkustaa vaikkapa kalliin kameran kanssa, kannattaa varmistaa, että kameran hinta on huomioitu vakuutusmäärässä, Kokko vinkkaa.

Jos matkatavaroita varastetaan, tulee siitä ilmoittaa paikalliselle viranomaiselle tai viimeistään Suomeen palattuaan poliisille. Saadut dokumentit ja kuitit pitää säilyttää, koska niitä saatetaan tarvita vahingon käsittelyn aikana.

Matkavakuutusta hankkiessa kannattaa huomioida ehtojen lisäksi myös mahdolliset haastavammat lajit.

– Aktiivilomalaisten kannattaa tarkistaa, että matkustajavakuutuksessa on huomioitu erilaiset lajit ja harrastukset. Esimerkiksi vaativammissa lajeissa kuten laitesukelluksessa tai urheiluseuran järjestämissä kilpailuissa tarvitaan matkavakuutuksen lisäksi urheilulaajennus. Tavallinen matkavakuutus kattaa lähinnä tavanomaisen kuntoilun ja kertaluontoiset kokeilut riskialttiimmissa lajeissa, Kokko kertoo.