Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trampallakin pystyy spottaamaan ländejä – 16-vuotias vantaalainen Elias Hämäläinen on lumilautaillut jo alle nelivuotiaana, nyt juniorimaajoukkueen jäsen tähtää tulevan talven MM-kisoihin

Urheilu: Koko ikänsä Vantaalla asunut Elias Hämäläinen muutti loppukesästä Kuusamoon päästäkseen lumisempiin harjoitusolosuhteisiin. Etelässä kun lumilautailija joutuu harjoittelemaan voltteja sisäaktiviteettipuiston trampoliinilla.

Nuoresta iästään huolimatta Elias Hämäläisellä, 16, on jo 12 vuotta lumilautailuharrastusta takanaan. Vantaalla – ensin Kartanonkoskella ja sittemmin Ylästössä – koko lapsuutensa viettäneelle lumilautailu ei ole mitenkään luonnollinen valinta.

– Isäni on lumilautaillut suunnilleen samanikäisestä kuin itse olen nyt. Olin kolme ja puolivuotias, kun sain joululahjaksi ensimmäisen lumilautani. Kipinä syttyi saman tien, Hämäläinen kertoo.

Käytännöllisesti katsoen kaikki talviajan lomat perhe on viettänyt hiihtokeskuksissa, pääasiassa Rukalla. Keski-Euroopan kesälumetkin ovat tulleet vuosien mittaan tutuiksi. Mutta kilpailemisen Hämäläinen aloitti vasta nelisen vuotta sitten.

– Moni samanikäinen lautailukaverini on alkanut käydä kisoissa paljon nuorempana. Siinä laskettelukeskuksessa, missä enimmäkseen kävin, ei kilpaileminen ollut kovin korostetusti esillä.

Kisaamisen aloitettuaan Hämäläinen liittyi Rukan Lumilautailijoihin, mutta vaihtoi vuosi sitten Helsingin Lumilautailijoihin. Seura harjoittelee muun muassa Tammiston SuperParkin trampoliinilla. Lumettomissa olosuhteissa treenaamisessa on pointtinsa.

– Iso apu, sanoo Hämäläinen.

– Jos lumilaudalla haluaa tehdä hypyn aikana esimerkiksi kaksi volttia, ja kun tekee kahta volttia trampalla, hahmottaa paremmin, mihin spottaa ländin.

Suomeksi sanottuna Hämäläinen siis osaa trampoliiniharjoittelun ansiosta kohdistaa paremmin alastulopaikan. Hän on jo saavuttanut kärkipään sijoituksia rookie-kisoissa, omasta mielestään parhaana meriittinään World Rookie Tourin osakilpailuvoitto Rukalla toissatalvena.

Lumilautailun kilpailulajeja ovat half pipe, big air ja slopestyle. Hämäläinen on vahvimmillaan viimeksi mainitussa. Siinä lasketaan rinnettä alas ja tehdään temppuja muun muassa hyppyreissä sekä kaiteilla eli reileillä.

– Paippeja on toki hauska laskea, mutta niitä on harvassa paikassa, ja yleensä talvi on jo aika pitkällä, ennen kuin ne aukeavat. Slopestylea on sen vuoksi helpompi harjoitella, selvittää Hämäläinen, joka on nyt asunut muutaman kuukauden Kuusamossa. Hän muutti sinne ensisijaisesti harjoitteluolosuhteiden vuoksi, mutta aloitti samalla liiketalouden perustutkinnon suorittamisen Vuokatti-Rukan urheiluakatemiaan kuuluvassa Kainuun ammattiopistossa. Opinahjosta Rukan rinteisiin on matkaa parikymmentä kilometriä.

– Akatemian yhteiskuljetuksilla pääsemme näppärästi mäkeen aamuin illoin.

Viiden muun nuoren lumilautailijan kanssa juniorimaajoukkueeseen eli QKLS Rookies -ryhmään kuuluvan Hämäläisen tärkeimpänä tavoitteena on pysyä terveenä ja ehjänä.

– Ja kisoissa on tietysti tarkoitus pärjätä. Tulevan talven pääkilpailut ovat EYOF (European Youth Olympic Festival) -kisat Vuokatissa sekä junioreiden MM-kisat Sveitsin Leysinissa, hän kertoo.

Eikä lumilautailumenestys tule Hämäläisen perheessä olemaan näillä näkymin pelkästään Eliaksen harteilla. Myös kolme vuotta nuorempi pikkusisko Aada on jo osoittanut lahjakkuutensa.

Monet lumilautailijat panostavat enemmän laskuvideoiden kuvaamiseen kuin kilpailemiseen. Hämäläinen sai ensituntumaa laskuelokuvan kuvaamisesta viime keväänä Iso-Syötteellä. Siellä kuvattiin Helsingin Lumilautailijoiden tuottamaa, tulevana perjantaina Helsingissä ensi-iltansa saavaa Melter-elokuvaa.

– Joskus haluaisin tehdä sellaista lisää, mutta kisaaminen on ainakin toistaiseksi päällimmäisenä, sanoo jääkiekkoa Etelä-Vantaan Urheilijoissa pitkään harrastanut Hämäläinen. Nykyisessä sivulajissaan wakeboardingissa eli vesilautailussa hän voitti viime kesänä alle 18-vuotiaiden SM-kultaa.

– Siinä kilpailijaa vedetään veden päällä vaijerilla samalla tyylillä kuin veneen perässä vesihiihdossa, mutta wakeboardingissa kilpailija on laudan eikä suksien päällä, Hämäläinen valistaa.

Lue myös: Huimapää Petja Piiroinen keikkuu nyt 65 metrissä Espoon yllä – "Mitä korkeammalla on, sitä enemmän saa palkkaa"