Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HVK:n johdolle ei syytteitä maskijupakassa – Epäonniset kaupat veivät toimitusjohtajalta unelmatyön ja toivat karenssin sekä yli vuoden työttömyyden

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) johto ei joudu syytteeseen kevään 2020 epäonnisista maskikaupoista, syyttäjä päätti tänään.

Kun koronapandemia iski ja suojaimista tuli pulaa, HVK joutui keväällä 2020 hankkimaan Suomen terveydenhuollon käyttöön maskeja. HVK teki kiinalaisista maskeista kaupat liikemies Onni Sarmasteen sekä kauneusyrittäjä Tiina Jylhän kanssa. Kauppojen arvo oli yhteensä 10 miljoonan euroa. Hankitut maskit osoittautuivat kuitenkin käyttökelvottomiksi.

Entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema huomauttaa asianajajansa lähettämässä tiedotteessa, että HVK:n tehtävänä ei ole ollut toimia hankintaorganisaationa eivätkä hengityksensuojaimet kuuluneet sen vastuulla oleviin tuotteisiin.

Tiedotteessa todetaan, että suojainhankinnat olisivat kuuluneet yksiselitteisesti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vastuulle. Suojainten tilaaminen olisi Louneman mukaan kuuluneet sairaanhoitopiireille ja erityisvastuualueille, mutta nämä eivät olleet noudattaneet pandemiaohjeistusta eivätkä hankkineet suojaimia tarpeeksi.

– STM halusi suojainhankinnat valtion kontrolliin, jolloin myös valtion täytyi suojaimia alkaa hankkia. Suojainhankinnat annettiin edellä mainitusta syystä HVK:n tehtäväksi. Tällaiseen tehtävään HVK:lla ei ollut resursseja eikä osaamista. Tästä huolimatta tehtävä annettiin HVK:lle, eikä HVK käytännössä voinut tehtävästä kieltäytyä. Valtion varmuusvarastojen hallinnointi on aivan eri asia kuin massiiviset suojainhankinnat äkillisessä kriisitilanteessa, tiedotteessa sanotaan.

Louneman mukaan sekä poliitikot että terveydenhuolto paineistivat HVK:ta kovasti.

Syyttämättä jättämispäätös tarkoittaa Louneman mukaan, että syyttäjä on nähnyt tapahtumat samoin kuin hän. Ex-toimitusjohtaja kertoo olevansa ratkaisusta huojentunut ja tyytyväinen.

Prosessi on tiedotteen mukaan ollut Lounemalle äärimmäisen raskas. Hän menetti tapahtumien vuoksi työpaikkansa ja aseman, jota hän arvosti ja johon oli pyrkinyt vuosien ajan. Koska Lounema joutui itse irtisanoutumaan, hän joutui karenssiin eikä saanut työttömyysturvaa kolmeen kuukauteen. Hän oli työttömänä yli vuoden.