Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisen Meri Vahteran unelma tulee todeksi – Meidän Laila -esitys herättelee pohtimaan kuinka helposti tuomitsemme muita

Hiekkaharjussa asuva Meri Vahtera, 36, elää suurta unelmaansa. Vahtera nähdään päätähtenä Tikkurilan Teatterin 60-vuotisjuhlaesityksessä Meidän Laila.

Vahtera on kahden lapsen äiti, muusikko sekä toimintaterapeutti. Hän kertoo haaveilleensa musiikkiteatteriroolista vuosikausia.

– Uskon siihen, että kun unelmista puhuu ääneen, ne toteutuvat helpommin, Vahtera sanoo.

Tikkurilan Teatterin lavalla Vahtera on esiintynyt 10 vuoden ajan. Viime vuodet Vahtera on panostanut laulajan uraan. Hän työstää parhaillaan toista albumiaan. Vahtera osallistui The Voice of Finland -kilpailuun vuonna 2016 ja sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Vahteran esikoisalbumi julkaistiin keväällä 2020.

Laulajan haaveena on, että joku päivä muusikon työ työllistää hänet kokonaan. Meidän Laila -esityksen ensi-iltaa Vahtera odottaa innoissaan.

– Esitys on koskettava, vaikuttava ja siinä on myös huumoria, hän kuvailee.

Juhlaesitys kertoo jo edesmenneen iskelmätähden Laila Kinnusen elämään liittyneistä ilmiöistä. Näytelmän käsikirjoittaja Aino Järvi-Eskolan mukaan kyse ei ole elämänkerrallisesta esityksestä.

– Tarkoituksena on tarkastella julkisuuskulttuuria ja siihen liittyviä ilmiöitä, Järvi-Eskola kertoo.

Idea esityksestä syntyi, kun Järvi-Eskola ja Tikkurilan Teatterin teatterinjohtaja Carita Välitalo pohtivat jo muutama vuosi sitten juhlavuoden ohjelmistoa. Kaksikko oli juuri saanut estradille Viljo S. -esityksen, jonka käsikirjoituksesta vastasi Järvi-Eskola ja ohjauksesta Välitalo. Yhteistyö sujui ja naiset päättivät yhdistää voimansa myös Meidän Laila -esitykseen.

Käsikirjoitustyön pohjaksi Järvi-Eskola matkusti Tampereelle aikakauslehtiarkistoon, jossa hän istui tuntikausia lukemassa suositun iskelmätähden elämää ruotineita juorulehtiä.

– 1960-luvun lopulla juorulehtikulttuuri oli uutta ja kirjoittelu räikeää, Järvi-Eskola toteaa.

Viikonloppuna ensi-iltansa saavan musikaalin tarkoituksena ei ole revitellä juoruotsikoita uudelleen, vaan päinvastoin.

– Toivon, että esitys herättää katsojissa ajatuksen, millä tavoin me katsomme muita ihmisiä. Kuinka helposti me tuomitsemme muut, hän sanoo.

Järvi-Eskolan mukaan osa esityksestä pohjautuu tositapahtumiin, osa on fiktiota.

– Uskon, että esityksen eri ilmiöihin moni katsoja voi samaistua, Järvi-Eskola kertoo ja viittaa sota-ajan lapsuuden jättämiin jälkiin ihmisissä sekä alkoholistiperheiden ongelmiin.

Käsikirjoittaja toivoo esityksen ennen kaikkea lisäävän empatiaa.

– Empatia on supervoima, joka auttaa valtavasti vaikeissa hetkissä, hän sanoo.

Lue lisää:

Tikkurilan Teatteri yllättää nyt harvinaisuudella – 41 vuotta kestävä piilottelupiina sikolätissä haastaa tunteiden vuoristoradalle