Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Muistatko Vaaralan Kummituskivet lähellä Fominin kauppaa? Mystinen kiviröykkiö oli asukkaiden suosiossa – kivien räjäyttämistä pyörätien rakentamiseksi vastustettiin

Myöhäissyksyn juhlien halloweenin, kekrin ja pyhäinpäivän aikaan liikutaan elämän ja kuoleman teemojen ympärillä.

Tästä syystä Vantaan kaupunginmuseollakin kiinnostuttiin kahdessa arkistokuvassa komeilevasta mystisestä kiviröykkiöstä, Kummituskivistä (Spökstenarna).

1920-luvulta peräisin olevassa kuvassa Elina Ekholm niminen nuori nainen istuu suurien siirtolohkareiden päällä valkoisessa leningissä.

Lohkareet houkuttelivat nuorisoa myös vuonna 1958. Museon arkistossa on kuva nahkatakkeihin sonnustautuneesta, ilkikurisesta poikajoukosta, joka on asettunut kuvattavaksi samojen kivien äärelle.

Jälkimmäisen kuvan mukana olleen muistitiedon perusteella tiedämme kivien sijainneen Vaaralan suunnalla, silloisen Myllytien varrella lähellä Fominin kauppaa.

Vuosikymmeniä nuorten suosiossa olleet Kummituskivet saivat väistyä uuden pyörätien alta. Vaaralan asukkaiden keskuudessa kivien räjäyttäminen herätti vastustusta.

Vantaa on täynnä paikkoja, joiden historia näkyy nimistössä. Oletamme, että Kummituskiviinkin on liittynyt jokin tarina. Ehkäpä suuret liukkaat kivenmurikat olivat niin vaarallisia, että lapsia peloteltiin pysymään poissa keksityn kummitustarinan avulla.

Vai tapahtuiko paikalla onnettomuus, jonka uhri jäi pelottelemaan ohikulkijoita?

Jos tiedät, miksi Vaaralassa sijainneet kivet nimettiin kummituskiviksi, voit ottaa yhteyttä kaupunginmuseoon, kaupunginmuseo@vantaa.fi.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lue lisää historiasta kertovia juttuja täältä .

Juttuun on lisätty toinen kuva 7.11. kello 23.25.