Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten leikit ja aikuisten toiminta tuhoavat luontokohdetta Vantaalla – "Uskon haitan olevan merkittävä"

Ympäristö: Uhanalaiselle lajille tärkeä Krakanoja on myös leikkipaikka.

Kyse ei ole pahanteosta tai ilkeydestä, vaan tietämättömyydestä. Se on asia, jota Henrik Kettunen toistelee kertoessaan vantaalaisluontoa haittaavasta toiminnasta.

Vantaalainen Kettunen on kala-asiantuntija. Hänen huolenaiheenaan on Krakanoja, jota hän kutsuu Pakkalanpuroksi. Se on yksi vaelluskaloille tärkeistä Vantaalla sijaitsevista vesiuomista.

– Pakkalanpuron lähialueella asuu paljon lapsiperheitä, ja joillekin lapsille virtaava vesi on ihan vastustamaton elementti, Kettunen sanoo.

Lasten leikit ja myös aikuisten toiminta tuhoavat vaelluskalojen, lähinnä rauhoitetun taimenen, lisääntymismahdollisuuksia.

Taimen on uhanalaisempi kuin esimerkiksi saimaannorppa, jonka suojelusta puhutaan paljon. Rauhoitetun taimenen kalastamisesta saa yli 3 000 euron sakon.

Pienikin soraikon tallominen voi Kettusen mukaan tuhota piilossa olevat taimenen mätijyvät ja poikaset.

Kaupunki ei ole informoinut näistä asioista.

– Pakkalanpurolla leikitään hiekkalaatikkoleikkejä. Kaloille tärkeää kutusoraikkoa tallotaan ja siirrellään. Purolla on myös kaiveltu kuoppia ja siirrelty kiviä.

Kettunen lisää, ettei uomaan pitäisi kutuaikaan rakentaa myöskään patoja oksista tai muusta materiaalista.

– On hyvin vaikea todentaa, kuinka paljon purolla leikkimisestä on haittaa kaloille, mutta uskon haitan olevan merkittävä.

Kettunen antaa kaupungille sapiskaa huonosta tiedottamisesta.

– Osa Pakkalanpurosta on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Se ei välttämättä ole kaikkien alueella liikkuvien tiedossa. Kaupunki ei ole informoinut näistä asioista, eikä alueella ole kylttejä.

Kalojen lisääntymisen suojelusta pitäisi Kettusen mielestä puhua.

– Osa taimenenelvyttämistä ajavista tahoista katsoo, ettei kutupuroista pitäisi puhua, koska se saattaa lisätä salakalastusta.

Lue myös: Vantaalle on tulossa uusi luonnonsuojelualue

Kettunen kuvaa vaelluskalan lisääntymistä. Siihen vaaditaan lähdepitoinen puro, jossa poikaset kasvavat mädistä noin 15-senttisiksi kaloiksi ennen kuin vaeltavat mereen.

– Pakkalanpuro on juuri tuollainen lähdepuro.

Merestä vaelluskalat palaavat kutemaan kotiuomaansa parin kolmen vuoden kuluttua.

– Muutaman kilometrin mittaiseen Pakkalanpuroon saattaa vaeltaa vuosittain kutemaan kymmeniä merikaloja. Purolla on merkittävä rooli poikastuotannon elvyttämisessä, Kettunen sanoo.

Taimenen lisääntymistä ei ole aiemmin voitu Pakkalan ja Ylästön alueella edes toivoa.

– Pakkalanpuron taimenkannat ovat olleet aiemmin hyvin kaukana siedettävistä, koska lentokentältä valui puroon glykolia. Nyt vedenlaadun parannuttua toiveena on, että kalat lisääntyisivät runsaasti.

Vesistöaktiivi huolissaan Vantaan taimenpuroista: "Vedenlaatu on saatava kuntoon"

Herkkä kutuaika on syksyllä ja alkutalvesta. Se alkaa lokakuun puolessa välissä ja päättyy viimeistään joulukuun puolella.

– Kesäaikaan lasten leikit purolla ovat täysin harmittomia, suorastaan suositeltavia, Kettunen toteaa.

Hän korostaa, ettei kutuaikaankaan haluta rajoittaa lasten ulkoilua ja harrastamista. Tärkeää on vain jättää puro rauhaan.

Pakkalanpuron nimi on Krakanoja. Purojen kunnostajat ovat toivoneet vantaalaisojien nimien muuttamista puroiksi. Myös Vantaan ympäristölautakunta teki aikoinaan yksimielisen esityksen Krakanojan nimen muuttamisesta Pakkalanpuroksi. Kaupungin aluearkkitehti Timo Kallaluoto kuitenkin vahvistaa, että Vantaalla on edelleen Krakanoja, ei Pakkalanpuro.

Puro vai oja? Sitkeä nimikiista läikähti taas käyntiin

Juttua muokattu 6.11. kello 19.30. Lisätty tieto, että Vantaan ympäristölautakunta on tehnyt esityksen nimen muuttamisesta.