Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa on edelläkävijä ehkäisyssä – Valtuutettu: Vantaan menestystarinaa kopioidaan muissa kunnissa

Palvelut: Vantaan mallia kopioidaan muissa kunnissa.

Vantaasta tulee Suomen ensimmäinen kunta, jossa aiotaan selvittää maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kaikille alle 30-vuotiaille.

Asiasta päätti Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta 11. lokakuuta.

Alle 25-vuotiaille vantaalaisille päätettiin tarjota ilmaista ehkäisyä jo neljä vuotta sitten. Hyvien kokemusten siivittämänä edun laajentamista uudelle ikäryhmälle halutaan selvittää, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu Eva Tawasoli (vihr.) toteaa. Hän viittaa valtakunnalliseen tilastoon:

– Alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten määrä on saatu kääntymään laskuun, mutta 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä keskeytysten määrä on pysynyt vuodesta toiseen korkeana.

Raskaudenkeskeytyksiä tehdään edelleen eniten 20–25-vuotiaille, mutta tilastollisesti keskeytysten määrä on merkittävästi koholla myös 25–29-vuotiaiden ryhmässä.

Tawasoli lisää, että erityisesti useammin kuin kerran raskaudenkeskeyttämiseen päättyneiden määrä on suuri juuri 25–29-vuotiaiden ryhmässä.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on ollut Vantaan menestystarina, jota kopioidaan myös muissa kunnissa, Tawasoli korostaa.

– Sen avulla on onnistuttu tukemaan nuorten seksuaaliterveyttä erinomaisesti.

Hänen mukaansa ilmainen ehkäisy tuo kaupungille säästöjä ja vähentää nuorten välistä eriarvoisuutta.

– Raskaudenkeskeytys maksaa jopa kymmenen kertaa enemmän kuin pitkäaikainen, viidestä seitsemään vuoteen palveleva ehkäisy. Säästöjä laskettaessa tulee ottaa huomioon erityisesti se, että raskaudenkeskeytys voi olla nuorelle henkisesti todella raskas prosessi.

Ehkäisyn lisäksi Vantaalla nuorille tarjotaan neuvontaa.

– Seksuaaliterveysasioissa pääsee ammattilaisten puheille, Tawasoli sanoo.