Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa irtisanoi Hakunilan kartanopuodin pitäjän ja etsii nyt tiloihin kahvila- ja ravintolayrittäjää – "Yrittäjä voi aloittaa ensi vuoden alkupuolella"

Talvella irtisanottu puodin pitäjä ei aio osallistua tarjouskilpailuun. Hän sanoo, että luottamus kaupunkiin vuokranantajana on mennyt.

Hakunilassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon kahvila- ja ravintolatoiminnot kilpailutetaan nyt uudestaan.

Vantaan kaupunki alkaa etsiä yrittäjää kartanolla sijaitsevaan pehtoorin kartanorakennukseen ja juhlatilaksi peruskorjattavaan isoon talliin. Kumpikin tila on kooltaan 200 neliötä, ja ne vuokrataan yhdessä.

Viime kuukausina kartanolla ei ole ollut kahvila- tai ravintolatoimintaa, sillä kaupunki irtisanoi viime talvena pehtoorin kahvila ja sisustuspuoti Ruunan vuokrasopimuksen.

Lue lisää: Suosittu kahvila sai lähtöpassit Hakunilassa – Yrittäjä: Luulin irtisanomista ensin vitsiksi

– Etsimme nyt ihan puhtaasti kahvila- ja ravintolayrittäjää. Tiloihin ei haluta muita oheistuotteita, kertoo Vantaan vuokrauspäällikkö Sari Lindqvist.

Tarjoukset pitää lähettää Vantaan kaupungin kirjaamoon 30. marraskuuta mennessä.

Emme saaneet mitään korvauksia kaupungilta.

Lindqvistin mukaan vuokralaisella odotetaan olevan ammattitaitoa ja kokemusta kahvila- ja ravintolatoiminnasta sekä laadukas toimintasuunnitelma.

– Ison tallin peruskorjaus valmistuu joulukuussa. Jos saamme riittävän hyvän tarjouksen, uusi yrittäjä voi aloittaa toimintansa ensi vuoden alkupuolella toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella, Lindqvist selvittää.

Vantaan kaupunki julkaisi talvella tiedotteen, jossa kerrottiin, että Ruunan vuokrasopimus irtisanotaan maaliskuun lopusta alkaen. Perusteluna oli, että keväällä 2021 alkava kartanon ison tallin kunnostus heikentää kahvilan toimintaedellytyksiä.

Lue lisää: Kaupunki kommentoi Ruuna-kahvilan sopimuksen irtisanomista – "Olemme saaneet paljon palautetta"

Irtisanominen pöyristytti yrittäjää ja aiheutti kuohuntaa myös asiakaskunnassa. Kahvilasta oli tullut hyvin suosittu sen jälkeen, kun se avattiin yrittäjän voitettua tarjouskilpailun vuonna 2018.

Ruunan yrittäjä Taina Anttila kertoi Vantaan Sanomille tienneensä, että kaupunki kunnostaa kartanoalueen rakennuksia, mutta sopimuksen irtisanomisesta ja toiminnan kilpailutuksesta ei ollut kerrottu mitään.

Anttilan mielestä vuokrasopimuksesta olisi pitänyt selvitä, että juhlatilan valmistuessa myös kahvilatoiminta kilpailutetaan.

Lue lisää: "Unelmasta tulikin osin painajainen" – Kahvilanpitäjä kartanoalueella Hakunilassa ei jatka tarjotulla jatkoajalla

Ruuna sulki ovensa maaliskuun lopussa, vaikka kaupunki tarjosi pian irtisanomisuutisen jälkeen yrittäjälle mahdollisuutta jatkaa toimintaansa elokuuhun asti ja alennetulla vuokralla.

Anttilan mukaan jatkoajan ehtona olisi ollut, että yritys luopuu vuokrasuhteen päättymistä koskevista korvausvaateista eikä esitä muitakaan vaatimuksia. Tähän hän ei suostunut vaan vaati korvauksia puotinsa alkuinvestoinneista.

– Emme kuitenkaan saaneet lopulta mitään korvauksia kaupungilta, Anttila kertoo Vantaan Sanomille.

Anttila sanoo, ettei hän ole nyt kiinnostunut osallistumaan tarjouskilpailuun.

– Luottamus Vantaan kaupunkiin vuokranantajana on mennyt. Yrityksiä ei perusteta hetken mielijohteesta. Yrityksen perustaminen vaatii aina pitkän tähtäimen suunnitelmat, ja ne kaatuivat nyt tässä kohtaa Vantaan kaupungin toimiessa mielestäni kohtuuttomasti, Anttila sanoo.

Tällä hetkellä Anttilalla ei ole aktiivista yritystoimintaa.

– Yritys odottaa pöytälaatikossa uutta kohdetta ja uusia tuulia, hän kertoo.