Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n tutkimus: Näin koronarokotuksen suoja kestää

Rokotussuoja vakavaa sairaalahoitoa vaativaa koronatautia vastaan säilyi erinomaisena puoli vuotta toisen rokoteannoksen jälkeen. Suoja infektiota vastaan sen sijaan heikkeni, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta.

Siinä tutkittavana ryhmänä olivat 16–69-vuotiaat terveydenhuollon ammattilaiset, joita oli yhteensä 400 000. Rokotteiden antamaa suojaa selvitettiin joulukuun 2020 ja tämän vuoden lokakuun välillä.

Tutkitussa ryhmässä ensimmäisen ja toisen rokotteen väli oli aluksi kolmesta neljään viikkoa. Myöhemmin se muutettiin 12 viikkoon.

Rokotesuojaa arvioitiin kolmen ja kuuden kuukauden jälkeen toisesta annoksesta. Tutkimuksessa havaittiin, että suoja oli parhaimmillaan, eli noin 85 prosenttia, ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Se hiipui noin 65 prosenttiin seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Vakavia tautimuotoja vastaan rokotteiden suojateho säilyi kahden rokoteannoksen jälkeen erinomaisena vähintään puolen vuoden ajan.

– Myös muissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu rokotesuojan heikentymistä lievää infektiota vastaan puolen vuoden aikana toisesta annoksesta. Meidän tutkimuksessa ei eri valmisteiden rokotesarjojen välillä huomattu merkittäviä eroja. Heikkeneminen vaikutti olevan samaa suuruusluokkaa kaikilla rokotesarjoilla, sanoo tiedotteessa THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka.

Hän kertoo, että tuoreessa kanadalaistutkimuksessa havaittiin pidemmän annosvälin antavan noin viidestä kymmeneen prosenttia paremman suojan lyhyempään verrattuna.

Suomessa juuri tehdyssä tutkimuksessa ei selvitetty annosvälin vaikutusta rokotussuojaan. THL:n asiantuntijat tutkivat asiaa tällä hetkellä. ,

THL:n tiedotteessa todetaan, että tutkimus antaa tarpeellista tietoa työikäisen väestön saamasta rokotussuojasta. Nyt saadut tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

Tutkitut rokotteet olivat mRNA-rokotteet Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax sekä AstraZenecan adenovirusvektorirokote Vaxzevria. Tutkimuksessa selvitettiin myös yhdistelmärokotesarjojen suojaa.

THL seuraa koronarokotteiden suojaa jatkuvasti eri ryhmissä, kuten iäkkäissä, riskiryhmissä ja työikäisissä. Tutkitun tiedon avulla rokotusohjelmaa voidaan muokata.

– Tänä syksynä ja jatkossa keskitymme rokotesuojan seurannassa vakaviin tautitapauksiin, koska sairaalahoitojen ja kuolemien ehkäisy on kansallisesti erittäin tärkeää, kertoo tilastotutkija Ulrike Baum.

80 prosentin rokotuskattavyys ylittynee huomenna – "Koronapotilaita keväälläkin erikoissairaanhoidossa"

THL: Lasten rokottamisesta ei vielä päätöstä

Pakotetaanko ihmiset koronarokotuksiin työturvallisuuden varjolla? Oikeusoppineet näkevät työpaikkojen koronapassissa selkeitä ongelmia

THL: Hoitajilta voitaisiin vaatia koronapassia – Näin vastasivat ministeriö ja hoitajien etujärjestö