Poliisi löytää rikollisilta Vantaalla yhä enemmän uudenlaisia aseviritelmiä, joita kyhätään "tee se itse -pajoissa"

Poliisi löytää rikoksista epäillyiltä Vantaalla yhä enemmän uudenlaisia laittomia asekyhäelmiä. Tällaisia ovat luoteja ampuviksi muunnetut starttipistoolit tai kaasupatruuna-aseet sekä kokonaan itse värkätyt putki- tai kynäpistoolit.

– Nämä ovat selvästi olleet uusi ilmiö viime vuosina, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala.

Aseviritelmiä tehdään "tee se itse -pajoissa", joita on paljastunut pääkaupunkiseudulla.

– Poliisilaitoksen alueelta epäillään myös löytyneen ase, joka on tehty 3D-tulostimella. Jutusta ei voi vielä tiedottaa enempää. Vantaalta se ei kuitenkaan löytynyt, Kujala kertoo.

Poliisi on takavarikoinut viime vuosina erilaisia rikoksiin liittyviä aseita Vantaalla noin 100–110 vuosittain. Luku sisältää sekä laittomat eli luvattomat että luvalliset mutta rikostarkoitukseen käytetyt aseet.

– Tänä vuonna rikoksiin liittyvien aseiden määrä on lisääntynyt merkittävästi: niitä on takavarikoitu nyt jo 169.

Kujalan mukaan kasvu liittyy osin aseiden yleistymiseen rikollisilla.

– Toisaalta poliisi on entistä enemmän panostanut laittomien aseiden löytämiseen.

Rikolliset hankkivat aseita pelotteeksi ja varautuakseen nahinointiin toisten rikollisten kanssa.

Uudenlaisten viritelmien lisäksi poliisi takavarikoi varastettuja luvallisia aseita, perinteisiä muunneltuja ampuma-aseita eli katkaistuja haulikoita, talvi- ja jatkosotien aikaisia pistooleja ja kiväärejä sekä ulkomailta salakuljetettuja aseita.

– Aina aseen alkuperä ei ole selvitettävissä.

Useimmiten rikollisten hallussa on käsiaseita, joita voi kantaa huomaamatta mukana. Poliisi on kuitenkin löytänyt Vantaalla myös konepistooleja ja rynnäkkökiväärejä, joita on tuotu esimerkiksi sota-alueilta ulkomailta.

– Aika ajoin näitä löytyy. Eivät ne ole ainakaan vähenemään päin, Kujala sanoo.

Poliisi takavarikoi laittomia aseita yleensä hälytystehtävän, esitutkinnassa tehtävän kotietsinnän tai valvonnan yhteydessä. Ampuma-aseita löytyy epäillyn vaatteista, asunnosta tai ajoneuvosta. Etenkin aseet ja huumerikollisuus kytkeytyvät vahvasti yhteen.

Kujala ei lähde arvioimaan, paljonko Vantaalla on nyt laittomia ampuma-aseita väärissä käsissä. On kuitenkin oletettavaa, että poliisin tietoon tulee niistä vain osa.

Itä-Uudenmaan poliisi saa viikoittain kymmenkunta tehtävää, joissa ihmisen epäillään aiheuttavan vaaraa aseen kanssa.

– Noin kolmasosassa tapauksista kyse on asejäljitelmästä, Kujala arvioi.

Laittomilla aseilla on myös ajoittain ammuskeltu menneinä vuosina yleisellä paikalla.

– Ammuskelua on aina ollut, eikä se näytä olevan vähenemässä, Kujala toteaa.

Kujalan mukaan todennäköisyys sille, että sivullinen joutuu laittomalla aseella ammuskelun kohteeksi, näyttää olevan pieni.

– Mutta on se toki mahdollista, varsinkin, jos tilanteeseen liittyvät päihteet. Ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, jos elää normaalisti, Kujala toteaa.

Laittomia aseita on ollut niin kauan kuin on ollut ampuma-aseita. Kujalan mukaan niitä tuskin koskaan saadaan poistettua kokonaan yhteiskunnasta.

– Asebisnes on maailman suurimpia bisneksiä, ja aina niitä aseita jostakin tänne Suomeenkin kulkeutuu.

Laittoman ampuma-aseen hallussapitoa tutkitaan lähtökohtaisesti ampuma-aserikoksena tai törkeänä ampuma-aserikoksena.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut