Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin käydä hulluna kimppuun" – Korsolainen kirkonmies Terho Kettunen paini kultaa Kreikassa

Pitkän linjan painija ja Korson seurakunnassa nuorisotyönohjaajana pitkään toiminut Kettunen paini lokakuussa viidennen MM-kultansa.

Ylä-Tikkurilan Kipinän Terho Kettunen voitti Kreikan Loutrakissa lokakuun lopulla 51–55-vuotiaiden maailmanmestaruuden kreikkalais-roomalaisessa painissa alle 62-kiloisten sarjassa. Osallistujia sarjassa oli kahdeksan.

Kultamitalin eteen Kettusen oli väännettävä voitto ensin yhdysvaltalaisesta John Raiasta, sitten hiekkaharjulaisesta, Helsingin Paini-Miehiä edustavasta Ilkka Uhlbäckistä ja lopulta venäläisestä finaalivastustajastaan Vasili Bashpakovista.

– Raian voitin 7–1, kertoo vasemman käden käsivarsiheittoa bravuurinaan pitävä Kettunen.

– Uhlbäckiin se tehosi kahdesti. Voitin hänet välierissä 8–1.

Uhlbäck joka tapauksessa täydensi vantaalaismenestystä pronssillaan, joka oli hänelle ensimmäinen MM-mitali.

Bashpakovia vastaan Kettusella oli tiukempaa.

– Pelottavan näköinen kirgiisi ja liukkaampi kuin hauki. Mutta en lähtenyt nöyristelemään.

Bashpakov sai ensimmäisellä jaksolla passiivisuusvaroituksen, jonka turvin Kettunen johti 1–0. Puolitoista minuuttia ennen finaalin loppua Bashpakov sai Kettusen pään kainaloonsa, kiristi kravatista ja heitti neljän pisteen arvoisesti.

– Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin käydä hulluna kimppuun. Bashpakov puikkasi päänsä kainalooni ja nosti minut ilmaan. Mutta heti kun sain tossut takaisin mattoon, räväytin puolilindenistä heiton, jolla Bashpakov läsähti siltaan korkealta ja kovaa. Täydellinen onnistuminen, Kettunen myhäilee.

Hän siirtyi 5–4-johtoon, ja kellossa oli aikaa tasan minuutti.

– Pitkiä sekunteja. Mutta en mennyt paniikkiin, vaikka Bashpakov yritti kaikkensa viimeiseen asti.

MM-kulta oli Kettuselle viides. Tämän mitalin hohtoa korostaa se, että hän loukkasi heti ensimmäisessä kisaottelussa polvensa.

– Ei sitä voinut teipatakaan, koska vastustaja olisi tietysti käynyt kahta kovemmin kiinni heikkoon kohtaani.

Suomessa Kettusen polvi magneettikuvattiin. Operaatiota vaativaa vammaa ei onneksi löytynyt.

Korsolainen Kettunen on Ylä-Tikkurilan Kipinän kasvatti. Viipurin Voimailijoissa Helsingin puolellakin hän ehti painimista kokeilla, mutta varsinaisesti harrastus alkoi YTK:ssa syksyllä 1980, kun Terho oli 12-vuotias.

– Meitä on kolme veljestä, vuoden välein syntyneitä. Taisi olla isän mielestä pojissa sen verran ylimääräistä energiaa, että hän lykkäsi meidät Ladan takapenkille ja vei painiharjoituksiin.

Sittemmin Kettunen joutui painimaan myös pahojen alaselän ongelmien kanssa.

– Nuorelta mieheltä vietiin paini muutamaksi vuodeksi pois. Se oli tyly pudotus tyhjän päälle. Piti uudelleen etsiä elämälleen tarkoitusta.

Pitkän tauon jälkeen hän palasi tosimielessä matolle ja voitti vuonna 1998 kreikkalais-roomalaisessa painissa 58-kiloisissa SM-kultaa. Samana vuonna Kettunen edusti Suomea sekä EM- että MM-kisoissa. EM-kisoista Minskistä irtosi kunnioitettava neljäs sija.

– Nykyisin se olisi mitali. Mutta vielä silloin pronssistakin oteltiin.

Kettunen valmistui nuorisotyönohjaajaksi syksyllä 1994.

– Ensimmäinen vapaa työpaikka oli sattumalta Korson seurakunnassa. Siitä lähtien olen ollut töissä samassa paikassa.

Kettunen järjestää nuorille vapaa-ajan toimintaa.

– Kaksitoista erisisältöistä kerhorupeamaa viikossa. Lisäksi on viikonloppu- ja kesäleiritoimintaa. Koskaan ei ole tarvinnut painimaan ruveta, Kettunen kiillottaa alueen hieman rosoista mainetta.

– Nuoriso käyttäytyy nykyään fiksusti. Meidän tehtävämme on ennalta ehkäistä päihteiden käyttöön ajautumista ja syrjäytymistä. Teemme sen järjestämällä heille järkevää tekemistä.