Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kilpailutetaan kuin wc-paperia” – Suomeen vaaditaan nyt uutta lakia, mielenosoitus eduskunnan edessä

Koulutetut tulkit ovat saaneet tarpeekseen alan ongelmista ja heitä edustava aktiiviryhmä Tulkkilaki nyt -liike järjestää mielenosoituksen torstaina 25.11.

Mielenosoittajat vaativat, että Suomeen saadaan laki auktorisoiduista tulkeista.

– Auktorisoituja kääntäjiä koskeva lainsäädäntö on olemassa, Tulkkilaki nyt -liike tiedottaa.

– Nyt tarvitaan vastaava laki tulkeille.

Eduskuntatalon edessä kello 12 lähtien mieltänsä osoittavat tulkit ovat huolissaan tulkattavien ja viranomaisten oikeuksien vaarantumisesta.

Tulkkilaki nyt -liikkeen tiedotteessa painotetaan, että puuttuva tulkkauslainsäädäntö ja kilpailutuksissa ilmenevät ongelmat uhkaavat tulkattavien oikeuksia, esimerkiksi oikeusturvaa ja jopa potilasturvallisuutta.

Laki oikeustulkkirekisteristä ja oikeustulkkirekisteri ovat olemassa, mutta käytännön tasolla asiat eivät toimi riittävän laadukkaasti, Tulkkilaki nyt -liike tiedottaa.

– Rekisteri on edelleenkin vajaassa käytössä hankintalain vaikutuksesta ja siinä on vain oikeustulkkeja, liikkeen tiedotteessa kerrotaan.

– Sääntelemättä jäänyt tulkkaus jää hankintalain jalkoihin. Hankintamenettely johtaa hintakilpailuun laadun kustannuksella.

Kilpailuttajat siirtävät vastuun laadusta palveluntuottajille, vastoin perustuslain vaatimusta hyvästä hallinnosta.

Lisäksi tiedotteessa sanotaan, että nykytilanteessa alalla toimii myös yrityksiä, jotka käyttävät kouluttamatonta halpatyövoimaa sekä tulkin etiikan vastaisia tulkkausmenetelmiä.

– Tämä mielenosoitus liittyy myös pääkaupunkiseudun valtaviin tulkkauspalveluiden kilpailutuksiin, joissa tulkkausta kilpailutetaan kuin wc-paperia, eräs Tulkkilaki nyt -liikkeeseen kuuluva koulutettu tulkki kertoo.

Koulutettuja tulkkeja Suomessa on runsaasti, Tulkkilaki nyt -liikkeen tiedotteessa kerrotaan.

Tulkkeja valmistuu yliopistoista, ammattikorkeakoulusta

ja aikuiskoulutuskeskuksista.

Koulutukseen käytetyt julkiset varat menevät hukkaan, sillä surkeiden työehtojen ja pakkoyrittäjyyden takia monet koulutetut tulkit vaihtavat alaa.

Lisäksi Tulkkilaki nyt -liikkeen tiedotteessa kerrotaan, että lapsia käytetään tulkkeina Suomessa.

– Viranomaiset vaarantavat näin myös lasten oikeudet, eräs koulutettu tulkki kertoo.

Koulutettu tulkki ei esiinny jutussa nimellään, koska hän pelkää, miten julkiset ja omalla nimellä annetut kommentit vaikuttaisivat hänen työtilanteeseensa.