Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Taidemuseo Artsi tarjoilee Taideyliopiston kanssa katsauksen performanssitaiteen nykyolemukseen – ketterän taidemuodon tapahtumapaikka voi olla TikTok siinä missä perinteinen näyttelytilakin

Taide: Moneen venyvä taidemuoto on ottanut ketterästi haltuun erilaiset teknologiat ja alustat.

Vantaan taidemuseon erikoistumisalueiksi linjattiin vuonna 2016 graffitin ja katutaiteen lisäksi performanssi. Sitä on taidemuseolla nähtykin, mutta ei toistaiseksi vielä taidemuodolle kokonaan omistetussa näyttelyssä.

Pian on toisin. Huokoinen ele -näyttely tuo esiin sitä mitä performanssissa Suomessa tällä hetkellä tapahtuu. Samalla perspektiiviä on sille 20 vuoden ajalle, jona Taideyliopistossa on toiminut LAPS, Teatterikorkeakoulun esitystaiteen ja -teorian (Live Art and Performance Studies) maisterikoulutus.

Torstaina 11. marraskuuta avautuva näyttely on syntynyt Artsin ja LAPS:n yhteistyönä.

Performanssitaiteessa on totuttu usein näkemään kriittisiä teoksia. Näin ehkä siksi, että sen avulla on helppo tarttua hetkeen ja taidemuoto, joka tänä päivänä mielletään performanssiksi, lähti kehittymään yli 60 vuotta sitten kriittisestä ilmapiiristä.

– 60- ja 70-luvulla monet taiteilijat, joiden joukossa oli muun uusavantgardisteja ja minimalisteja, kiritisoivat taidekauppaa ja instituutioita, kuten taidemuseoita ja -gallerioita. Performanssi oli heille luonteva tapa toimia, toteaa Artsin näyttelyamanuenssi Christine Langinauer, joka on yhdessä LAPS-ohjelman professorin Tero Nauhan kuratoinut näyttelyn.

Yhtä sujuvasti kuin performanssi nykyään ylittää eri taidemuotojen ja tekniikoiden rajoja, se kulkee vapaasti myös kantaaottavuuden asteikolla huumoriakaan unohtamatta. Näyttelyn taiteilijajoukkoon kuuluu muun muassa transsukupuolinen performanssitaiteilija ja stand up -koomikko James Lórien MacDonald, joka omalla teoksellaan hoitaa samanaikaisesti yleisöopastuksen näyttelyyn.

Artsissa nähdään installaatioita, taiteilija ja valokuvaaja Antti Ahosen dokumenttikuvia performanssitaiteesta, koko näyttelyn ajan pyörivänä videoteos ja erillisiin tapahtumapäiviin sijoittuvia live-teoksia, joista osa on etäperformansseja.

– Yksi niistä on Petros Konnariksen one to one -performanssi, jossa hän on Kyprokselta puhelimen kautta yhteydessä toiseen henkilöön, Langinauer kertoo.

Teknologiaa aina ketterästi hyödyntämään pystynyt performanssitaide on siirtynyt myös sosiaalisen median alustoille.

–  Anna Cadian uuden teoksen tapahtumapaikka on TikTok. Kävijän ei kuitenkaan tarvitse olla itse kirjautuneena palveluun, vaan meillä on näyttelytilassa puhelimia, joissa teos pyörii luuppina.

Näyttelyä varten on tehty neljä uutta teosta. Niihin kaikkiin, samoin kuin muutamaan vanhempaan teokseen sisältyy jokin elementti, joka on esillä koko näyttelyn ajan.

Uusiin lukeutuu Essi Kausalaisen Satiinimuskeli matkustaa tuntemattoman maiseman. Siinä pysyvään installaatio-osaan kuuluvat 8-metriset köysitikkaat, kaksi kumottua veistosjalustaa ja tekstiili, joka on asu.

Ne ovat Kausalaisen mukaan performanssiesityksen horisontaalinen, vertikaalinen ja pehmeä näyttämö.

– Ajattelen, että muun ajan ne ovat näyttämöitä katsojan mielikuvitukselle, sille mitä he kuvittelevat tässä koko näyttelyn rikkaassa yhteydessä. Tyhjät näyttämöt jäävät katsojan mielen leikkikentäksi ja täytettäviksi.

Kausalainen aloitti LAPS-opintonsa vuonna 2005. Vuosituhannen alun performanssitaiteen kenttää hän kuvaa pienehköksi.

– Se oli sellainen aika yhtenäinen heimo, jossa kaikki tuntuivat tuntevan toisensa. Ilmapiiri oli perhemäinen ja kannustava, mutta tavallaan sulkeutunutkin siten, että teokset löytääkseen piti tietää, mistä etsiä.

Nyt kenttä on monipuolistunut ja moniäänistynyt.

– Alustoja esittää ja nähdä teoksia on tullut paljon lisää. Taiteilijan kannalta hirveän tärkeää on myös se, että yleisökin on monimuotoistunut. Että joukossa on ihmisiä, joita en tunne, hän nauraa.

Huokoinen ele -näyttely taidemuseo Artsissa (Paalutori 3) 12.11.–23.1. Pysyvän esittelyn lisäksi useita performanssitapahtumia. Niitä järjestetään to 11.11. (klo 17–19 avajaiset), pe 12.11. klo 15–18, to 25.11. klo 15–20 ja 20–2, la 4.12. klo 11–16 ja 20-2, la 22.1. klo 11–16 sekä su 23.1. klo 11–16. Tarkemmat tiedot mm. Taidemuseo Artsin nettisivuilla. Vapaa pääsy.

Lue myös:

Korona-aiheisesta graffitista napatulla kuvalla voi osallistua taidemuseon kokoelmatyöhön – Artsi kerää ja tallentaa kulkijoiden bongauksia niin Vantaalta kuin muualtakin Suomesta

Myyrmäkeen suunnitellaan kaupunkikulttuuritaloa – "Vähän Oodi-henkiseen" ja asukkaiden toiminnalle tilaa antavaan taloon mahtuisi myös nykyistä suurempi taidemuseo Artsi