Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityisen kätilön Tiina Kipinoisen luokse Kivistöön tullaan satojen kilometrien päästä – "Minua rauhoittaa kun saan nähdä, että kaikki on hyvin"

Pienet vauvan kasvot ilmestyvät suurelle kuvaruudulle ja Jenina Peltolalla, 25, valuvat kyyneleet silmistä. Peltola odottaa esikoistaan, jonka laskettu aika on tammikuun lopulla.

Peltola pötköttelee Kivistössä kätilö Tiina Kipinoisen vastaanotolla ihastelemassa uutta tulokasta. Ultraäänitutkimuksesta Peltola saa mukaansa valokuvia ja -videoita vatsassa kasvavasta tyttärestä.

Tuusulassa asuva Peltola kertoo kuulleensa Kivistössä toimivasta yksityisestä kätilöstä työkaveriltaan. Peltola on hyödyntänyt kaikki julkisen terveydenhuollon tarjoamat äitiyspalvelut, kuten neuvolan ja varhais- sekä rakenneultran. Peltola sanoo olevansa tyytyväinen julkisen puolen palveluihin.

– Ultraäänien määrä julkisella puolella on kuitenkin rajallista. Minua rauhoittaa kun saan nähdä, että kaikki on hyvin. Lapsen isälle 4D-kuvan näkeminen vauvasta teki raskaudesta paljon konkreettisemman, Peltola kertoo.

Kaunis Odotus -yrityksellä on parisataa asiakasta kuukausittain. Varauskalenteri on tällä hetkellä täynnä. Kipinoisen luokse tullaan Rovaniemeltä asti.

Minua rauhoittaa kun saan nähdä, että kaikki on hyvin.

Jenina Peltola, odottava äiti

– Panostamme kodinomaiseen tunnelmaan ja kohtaamiseen ajan kanssa, hän kertoo.

Moni äiti hakee ultrasta mielenrauhaa.

– Olen saanut puheluita aamuseitsemältä, että vanhemmat ovat valvoneet koko yön, koska ovat huolissaan vauvasta. Vaikka kalenteri on täynnä, tällaisissa tilanteissa pyrin aina järjestämään samalle päivälle ajan, hän sanoo.

Julkisen puolen terveydenhuollon kanssa Kipinoinen ei kilpaile. Hän ohjaa asiakkaan aina tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

– En tee diagnostiikkaa enkä kirjoita reseptejä. Minun kanssani sen sijaan pääsee katsomaan vauvaa rauhassa ultraäänilaitteen avulla, hän selvittää.

Kipinoisella on 30 vuoden kokemus kätilön töistä. Hän on työskennellyt eri sairaaloissa Turussa ja pääkaupunkiseudulla. Ammatillista kokemusta Kipinoiselle on kertynyt runsaasti pikkukeskosten osastolla ja lapsettomuusklinikalla. Kipinoinen kokee, että työskentely yksityisenä kätilönä vaatii vankan ammattitaidon.

Viisi omaa tytärtä ovat myös kasvattaneet äitiään vanhempana ja ammattilaisena.

– Pystyn eläytymään parikymppisenä äidiksi tulevan kuin myös yli 40-vuotiaana raskauden kokevan tuntemuksiin. Huolet ja ajatukset voivat olla näissä tilanteissa hyvin erilaisia, hän kertoo.

Keskustelu on tärkeä osa Kipinoisen työtä.

– Haluan, että asiakas lähtee luotani aina sillä tunteella, että hän sai enemmän kuin odotti. Moni toivoo kätilöltä neuvoja. Julkisella puolella aika keskusteluun voi olla hyvinkin rajallista, hän sanoo.

Eri raskausvaiheiden ultraäänitutkimukset vievät suurimman osan yrittäjän työpäivistä. Lisäksi hän tarjoaa muun muassa synnytyskeskusteluja sekä imetysohjausta. Valtaosin työpäivät sisältävät onnenkyyneleitä, mutta välillä on myös surullisia hetkiä.

– Valitettavasti joskus käy niin, että sydänääntä ei löydykään tai kyseessä on tuulimunaraskaus. Nämä ovat raskaita hetkiä, hän kertoo.

– Yksi parhaista palautteista on, kun vanhemmat palaavat huonon uutisen jälkeen myöhemmin uudelleen. Tällöin monesti kaikki on mennyt hyvin ja saamme ihastella vauvaa, hän jatkaa.

Kaunis Odotus on toiminut Kivistössä kolmen vuoden ajan. Kipinoisen tukena yrityksen taustalla ovat omat aikuisiksi ehtineet tyttäret. Loppuvuodesta Kipinoinen palkkaa kaksi kätilöä tuntityöläisinä. Suunnitelmissa on myös hankkia laajemmat tilat.