Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan ja ristiriitojen repimään Bosniaan on lähdössä joitakin kymmeniä futisfaneja, vaikka maa kielsi pääsyn MM-karsintakatsomoon – Näin kommentoi lääkäri

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on tämänhetkisten tietojen mukaan edelleen matkaamassa Bosnia-Hertsegovinaan MM-kisakarsintaotteluun. Ottelu on herättänyt huomiota, sillä maa on hajoamisen partaalla ja koronatilannekin on vakava.

Suomen Palloliiton mukaan joukkue matkustaa Bosnian Zenicaan, ellei Euroopan palloliitto Uefa muuta päätä. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on kertonut julkisuudessa, että lopullinen päätös tehdään kaksi päivää ennen ottelua eli torstaina.

Myös faneja on matkustamassa paikan päälle, vaikka paikallinen palloliitto päättikin evätä vierasjoukkueen kannattajilta pääsyn katsomoon. Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) lippuvastaava Jussi Hartikainen kertoo, että Bosniaan on menossa joitakin kymmeniä faneja.

– Meneekö joku Zenicaan, sitä en tiedä varmaksi. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Bosniaan matkustavat tulevat katsomaan ottelun jonkun tilavan ravintolan tv:stä tai omissa hotellihuoneissaan.

SMJK on järjestämässä bussikuljetuksen Sarajevosta Zenicaan. Sitä ei ole Hartikaisen mukaan vielä peruttu.

– Lopullinen päätös tehdään viimeistään perjantaina, mutta peruminen näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä.

Ei mennä yökerhoihin heilumaan.

Jussi Hartikainen, SMJK

Miksi fanit haluavat mennä maahan, jossa koronatilanne on varsin huono ja poliittinen tilannekin tulenarka?

– Ihmisillä on rokotukset voimassa ja kaikki kunnossa. Kun on siellä järkevästi niin ei ole enempää riskiä kuin Suomessakaan. Ei mennä yökerhoihin heilumaan, Jussi Hartikainen sanoo.

Kun Suomen maajoukkue osallistui jalkapallon EM-kilpailuihin Venäjällä, heidän mukanaan tulleista koronatartunnoista uutisoitiin paljon. Miten fanit tällä kertaa varautuvat asiaan?

– En näe olennaiseksi tapahtuman käsittelyä enää. Ihmiset noudattivat voimassaolevia THL:n ja muiden viranomaisten matkustussuosituksia. Jatkotartunnat jäivät vähiin, eli matkanneet pitivät karanteenit ja eristykset hyvin. Nyt matkustajilla pitää olla rokotukset voimassa, Hartikainen sanoo.

Hän ei itse ole lähdössä Bosniaan.

Ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) on samaa mieltä Hartikaisen kanssa: rokotettu voi matkustaa Bosniaan.

– Rokottamattoman ihmisen sinne lähtö on riski, koska olemme nähneet, että esimerkiksi EM-jalkapallon jälkeen tartunnat lisääntyivät. Rokotettu ei samalla lailla sairastu, mutta saattaa sairastua sen verran, että voi tartuttaa muita. Eli matkan jälkeen pitää olla varovainen.

Rokotus ei täysin poista koronaan sairastumisen tai viruksen eteenpäin levittämisen riskiä, mutta vähentää sitä huomattavasti.

Järvisen mukaan matkan jälkeen pitäisi muun muassa välttää turhia lähikontakteja ja käyttää maskia muiden lähellä noin viikon ajan. Hän kehottaa varovaisuuteen etenkin, jos esimerkiksi omalla työpaikalla tai lähipiirissä on rokottamattomia ihmisiä.

Suomen kannattajat ovat turhautuneita siitä, että suomalaisia ei Bosniassa päästetä katsomoon, kun samaan aikaan lehterit täytetään kotijoukkueen kannattajilla. Jussi Hartikainen ei usko, että kyseessä on varotoimi koronan vuoksi.

– Se on ihan puhdasta kotiedun pelaamista Bosnian palloliitolta ja terveysviranomaisilta. Ei siinä sen kummempaa ole taustalla. Siellä on puhuttu matkustuskiellosta, että kantoniin ei saisi matkustaa, mutta paikalliset saavat sinne kuitenkin matkustaa. Jos siellä oikeasti olisivat asiat levällään, ottelu pitäisi pelata jossain ihan muualla kuin Bosniassa, neutraalilla kentällä, Hartikainen lataa.

Hän uskoo, että jos faneja menee Zenicaan, he saavat otteluun lippuja paikan päältä. Koska vieraskannattajia on kielletty osallistumasta, lipun ostajaksi voi tarvita paikallisen.