Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Moni päänsärystä kärsivä on saanut helpotusta tästä öisin käytettävästä apuvälineestä – Puremaelimistön oireita jopa joka toisella

Purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriöiden (TMD) sekä päänsäryn välillä on havaittu yhteys tutkimuksissa. Jopa yli puolet TMD-potilaista valittaa päänsärkyä. Purentakiskohoidosta on hyviä kokemuksia ennen kaikkea jännityspäänsäryn lievittämisessä, kerrotaan Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian tiedotteessa.

TMD on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille. TMD-oireita on jopa joka toisella. Suomalaisista TDM-potilaista 7–9 prosentilla on hoidontarvetta.

Hammassäryn jälkeen TMD on tavallisin pään alueen kiputila, jonka takia henkilö hakeutuu hoitoon.

– Ongelma on lisääntynyt viimeisinä vuosina. Tämä liittyy osaksi psykososiaaliseen kuormitukseen ja stressiin, joka on laajempi ilmiö yhteiskunnassamme, sanoo tiedotteessa erikoishammaslääkäri Marika Doepel.

TMD:n oireet vaihtelevat leukojen niveläänistä kipuun. Kipu voi tuntua leukojen alueella, päänsärkynä sekä kasvo- ja korvakipuna. Tutkimuksessa on havaittu, että lihasperäinen TMD voi kaksinkertaistaa jännityspäänsäryn riskin.

Tiedotteessa todetaan, että tutkimusten mukaan erityisesti jännityspäänsärky voi parantua tai helpottua TMD:n hoidolla. Hoito voi olla potilaan informoimista ja omahoidon ohjeistusta. Jotkut potilaista tarvitsevat fysioterapiaa, lääkehoitoa tai purentakiskon.

Yleisin purentakisko on nukkuessa käytettävä stabilisaatiokisko. Sen käyttö näyttäisi tiedotteen mukaan vähentävän nivel- ja lihasperäisestä TMD:stä johtuvia oireita ja löydöksiä aikuisilla sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.