Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika "Hirvi" Kottila haluaa hoitaa isyyden kunnialla maaliin ennen kuin harkitsee valmentajapestiä – Ex-futari on ollut lasten kanssa kotona jokaisena kouluaamuna

Isänpäivä: Mika "Hirvi" Kottila on ollut lasten kanssa kotona jokaisena kouluaamuna.

Mika Kottila istuu Itä-Hakkilan Kilvan toimistolla ja hörppii kahvia. Kottila sanoo nauttivansa arjestaan. Kottila on kahden tyttären isä ja seuran työntekijä. Työmatka on lyhyt niin toimistolle kuin jalkapallokentälle, jonka huolenpito on Kottilan vastuulla.

– Vedän mielelläni huomioliivin ylleni ja lähden traktorin rattiin. Jos lähipäiväkodin lapset ovat pihalla, tööttään heille. Moni tunnistaa valmentajansa Herra Hirven starttiryhmästä, Kottila naurahtaa.

Kottila on tuttu monelle pienelle jalkapalloilijalle ja vieläkin suuremmalle yleisölle isoilta futisstadioneilta. Hirvi lempinimen jalkapallourallaan saanut Kottila pelasi ammattilaisena lähes 12 vuoden ajan, myös ulkomailla. Lisäksi Kottila toimii jalkapalloasiantuntijana Viaplaylla Pasi Rautiaisen aisaparina.

Kottila sanoo ammattilaisurheilijavuosien kasvattaneen häntä. Samoin on tehnyt isyys. Kottilan tyttäret ovat nyt 20- ja 16-vuotiaita. Tyttärilleen Kottila ei ole Hirvi vaan papi.

– Isänä oleminen tarkoittaa minulle vastuuta, osallistumista ja läsnäoloa. Olen ollut jokaisena kouluaamuna kotona, hän sanoo.

Kokemukset ovat pakottaneet päivittämään arvomaailmaa.

Mika Kottila

Kottila toteaa läsnäolon tyttärien elämässä olleen tietoinen valinta. Kottila on ammattilaisuran jälkeen saanut monenlaisia työtarjouksia, sellaisiakin, jotka olisivat kartuttaneet pankkitiliä reippaammin. Hän on kuitenkin halunnut elämän, jossa voi olla kotona kun tilanne sitä vaatii.

Kottila päätti ammattilaisuran vuonna 2006, jonka jälkeen hän työskenteli hetken pankkimaailmassa ja tapahtumatuotantoyrityksessä. Kottila on ollut yhdessä vaimon Riina Kottilan kanssa rippileiriltä asti.

Rakentamishaaveet ja sopiva tontti toivat Helsingissä kasvaneen pariskunnan Vantaalle. Kottila huomasi uuden kotipaikan seuran etsivän työntekijää ja haki töihin. Itä-Hakkilan Kilvan leivissä Kottila on työskennellyt vuodesta 2012. Hän toimii Itä-Hakkilan Tekonurmi Oy:n kehityspäällikkönä ja IHK:n jalkapallojaoston olosuhdevastaavana.

– Seuran ja koko asunalueen yhteisöllisyys on uskomattoman hienoa, hän korostaa.

Yhteisöllisyyden ja isyyden merkitys on syventynyt kovien kokemusten kautta. Kottila menetti oman isän vajaa 10 vuotta sitten keuhkosyöpään. Myöhemmin hän menetti myös siskonsa yllättäen.

– Kokemukset ovat pakottaneet päivittämään arvomaailmaa. On ollut pakko kasvaa. Nykyään arvostan pieniä hyviä hetkiä.

Kovien kokemusten ansiosta Kottila kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan tehdä monipuolista työtä. Suurin etuoikeus on hänen mukaansa saada nähdä omien lasten kasvaminen ja heidän ilo. Kottila tuntee laajasti tyttärien kaveripiiriä sekä vanhempia juuri harrastusten kautta. Kottilat valmensivat esikoistyttären jalkapallojoukkuetta vapaaehtoistyönä 12 vuoden ajan. Valmennustöihin Kottilaa on kosiskeltu useasti.

– En lähde valmentajaksi aikuisten tavoitteelliseen jalkapalloon ennen kuin olen hoitanut isyyden kunnialla, Kottila painottaa.