Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valaisematon ulkoilupuisto kiusaa asukkaita ja luo turvattomuutta Asolassa – "Kyllä se ottaa pattiin"

Asukkaiden on käytettävä suositussa puistossa pimeällä taskulamppuja.

Asolassa sijaitsevan Räckhalsinpuiston puutteellinen valaistus kiusaa sen lähialueiden asukkaita. Se haittaa ulkoilua ja luo turvattomuutta.

Ulkoilualueen monen sadan metrin pituiset puistotiet ovat vilkkaassa käytössä, mutta ongelmana on, ettei niiden varrella ole lainkaan ulkovalaistusta.

Pimeän tullen lenkkeilijät ja koirien ulkoiluttajat joutuvat kulkemaan alueella omien taskulamppujen valossa.

– Ikävä siellä on ulkoilla lähikuukausina, kun on pimeää ja liukasta. Kyllä se ottaa pattiin, harmittelee lähettyvillä asuva Jarno Klemm.

Räckhalsinpuistossa on myös leikkipuisto, mutta lähialueen lapset eivät voi leikkiä siellä iltaisin pimeyden takia.

– Viime vuonna valmistui lähistölle Lipstikanpuisto hienoine miljöineen, mutta Räckhalsinpuistolle ei ole tehty yhtikäs mitään sen viihtyvyyden parantamiseksi. Se on sinänsä huvittavaa, sillä sen lenkkipolut yhdistyvät Lipstikanpuistoon, Klemm hämmästelee.

Ikävä siellä on ulkoilla lähikuukausina, kun on pimeää ja liukasta.

Jarno Klemm

Klemm ja muutama muu Asolan asukas lähettivät reilu kuukausi sitten Vantaan kaupungille sähköpostia, jossa he peräävät kunnostustöitä ja valaistusta Räckhalsinpuistoon.

– Kaupungilta ei saa minkäännäköistä vastausta asian tiimoilta.

Lähialueella asuva Virpi Suhonen kertoo lähettäneensä kaupungille adressin valaistuksen järjestämisestä Räckhalsinpuistoon jo noin 15 vuotta sitten.

– Silloin kaupungin työntekijä tuli paikalle, ja minä totesin, että leikkikentällekin pitäisi saada edes yksi valo. Hän sanoi, että jos valot tulevat, ne asennetaan 50 metrin välein. Sen jälkeen hän lähti, ja odotimme aikamme, mutta mitään valaistusta ei tullut, Suhonen päivittelee.

Valaistusasia jäi tuolloin taka-alalle, mutta nyt lähialueen asukkaat ovat jälleen aktivoituneet, koska tilanne näyttää häiritsevän niin monia.

– Pimeä puisto luo turvattomuutta. Lapset eivät voi siksi kävellä puiston kautta kouluun, vaan he joutuvat kävelemään tietä pitkin, Suhonen sanoo.

Hän pitää myös outona sitä, että Räckhalsinpuistossa on kyllä talvikunnossapitoa, mutta valot puuttuvat.

Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjam kertoo, että asukkaiden ja poliitikkojen antama palaute- ja aloitemäärä viheralueista on viime vuosina entisestään lisääntynyt. Kaupunki on saanut Räckhalsinpuistostakin syksyllä kolme palautetta. Burjam arvioi, että asukkaiden yhteydenotot ovat aiheellisia.

– Olemme tutkineet puiston tilannetta ja huomanneet sen kaipaavan yhtä jos toista parannusta.

Burjam kertoo, että Räckhalsinpuiston ei ole katsottu tarvitsevan valaistusta aiempina vuosina, sillä ulkotiloja on muutenkin valaistu säästeliäästi. Tulevaisuudessa puistoon voidaan kuitenkin Burjamin mukaan järjestää ulkovalaistus.

– Nyt kun viereen on rakennettu Lipstikan uudet puistot, joissa käytävävalaistus on, niin vanha, valoton puisto vaikuttaa puutteelliselta. Räckhalsinpuisto on jossain vaiheessa perusparannettava, mutta kiireellisempiäkin kohteita on. Yleensä valaistus suunnitellaan muun puistosuunnittelun yhteydessä, Burjam selvittää.