Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harva nuori tunnistaa tämän savukkeiden ja nuuskan haittavaikutuksen – "Hoitoa vaativa sairaus"

Nuoret ovat melko hyvin tietoisia tupakan ja nuuskan terveyshaitoista. Tästä huolimatta vain viisi prosenttia 7.-luokkalaisista mieltää nikotiiniriippuvuuden tupakkatuotteiden haittavaikutukseksi, kertoo Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia suomalaistutkimuksen tuloksista.

Tiedotteessa muistutetaan, että tutkimusten mukaan varhain tupakan tai nuuskan käytön aloittaneet käyttävät tuotteita enemmän ja useammin.

Uusimman kouluterveyskyselyn mukaan tupakkatuotteiden käyttö ei näytä ainakaan lisääntyneen lukuun ottamatta ammattikoulussa opiskelevien naisten nuuskan käyttöä.

Lapsilla tupakkatuotteiden säännöllinen käyttö on harvinaista, mutta kokeilut ovat yleisiä. Kouluterveyskyselyn mukaan muutama prosentti 4.–5.-luokkalaisista on kokeillut tupakkaa, nuuskaa ja/tai sähkötupakkaa.

– Nikotiiniriippuvuus on hoitoa vaativa sairaus, joka on haittaa ja koskettaa jo nuoria, muistuttaa tiedotteessa erikoistuva hammaslääkäri Tarja Tanner.

Nikotiiniriippuvuuden kehittymisessä on yksilöllisiä eroja, joihin vaikuttaa myös geneettinen alttius. Nikotiinituotteilla voi olla sikiön- ja yksilönkehitykseen liittyviä, jopa ylisukupolvisia kielteisiä vaikutuksia.

Monet tupakkatuotteista johtuvat haitat tulevat mahdollisesti esille vuosikymmenien käytön jälkeen. Esimerkiksi suussa tupakkatuotteiden käyttö näkyy ienten terveydessä. Tupakkatuotteet voivat myös lisätä suusyövän riskiä.

Jo lyhytaikainen tupakkatuotteiden käyttö voi aiheuttaa pahan hajuista hengitystä.