Kärähtikö kivikauden kokin ruoka? – Jokiniemen kaivauksissa löydetyt ruukunsirut auttavat selvittämään muinaisia ruokailutottumuksia

Jokiniemen astioista löydettyä karstaa ja rasvoja voidaan analysoida kemiallisin menetelmin.

Vantaan Jokiniemen kivikautiselta asuinpaikalta on arkeologissa kaivauksissa löytynyt runsaasti ruukunsiruja. Ne auttavat selvittämään kivikautisia elintapoja ja ruokailutottumuksia. Astioiden sisäpinnoilta on löytynyt rasvoja sekä hiiltynyttä karstaa.

Aterian valmistajaa kärähtänyt ruoka on saattanut harmittaa, mutta arkeologit ovat karstasta innoissaan. Se kertoo tarinaa tuhansia vuosia sitten pohjaan palaneesta ateriasta.

Karstaa ja rasvoja on mahdollista analysoida kemiallisin menetelmin. Jokiniemen astioista tehdyt analyysit kertovat niiden sisältäneen kalanrasvaa ja hylkeen traania.

Lisäksi karstasta on löydetty jäänteitä bentsoehaposta. Bentsoehappoa on puolukassa ja karpalossa ja sitä käytetään vieläkin elintarvikkeiden säilöntäaineena.

Kivikaudella ruokaa on varmasti valmistettu eri tavoin, esimerkiksi paistamalla avotulella tai keittämällä saviastiassa. On myös mahdollista, että valmistustapa on saattanut olla meille nykyihmisille vieras.

Ruotsissa on tehty pronssikautinen löytö, jossa saviastioiden sisäpinnoilla oli säilynyt kuivuneita ruoantähteitä ohrasta tai vehnästä, jauhetuista hasselpähkinöistä sekä sisälmyksistä, luultavasti maksasta. Ruokaa valmistettaessa ainekset oli sekoitettu keskenään ja jätetty käymään huoneenlämpöön.

Oikeanlaisen bakteeriston avulla ne olivat hajonneet syötävään kuntoon kolmessa viikossa. Kerralla tehty isompi annos säilyi hyvinkin pitkään huoneen lämmössä, mutta hajoamisprosessin on täytynyt täyttää tila todella vahvalla hajulla.

Onkohan Jokiniemessäkin valmistettu jotakin vastaavaa merellistä käymisteitse kypsytettyä pataa, jota on höystetty puolukalla?

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut