Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Voimistelujoukkue Gloria liitää kohti MM-taistoa – "Tiukka kisa on tulossa"

Vantaalaisiakin voidaan nähdä mitalit kaulassa Helsingissä järjestettävien joukkuevoimistelun MM-kisojen päätteeksi.

Koronapandemia peruutti joukkuevoimistelun maailmanmestaruuskilpailut viime vuonna. Samasta syystä Italia luopui tämänvuotisten kisojen järjestämisestä. Kisat sai Suomi, joka lähtee mitalien metsästykseen neljän joukkueen voimin.

Mukana ovat kahden vuoden takainen MM-hopeajoukkue tamperelainen Minetit, MM-pronssilla tuolloin ollut espoolainen OVO Team, pääkaupunkiseudun yhdistelmäjoukkue Gloria sekä turkulainen Sanix Valens.

Gloria, josta löytyy myös vantaalaisväriä, on perustettu vasta pari vuotta sitten. Joukkueessa on voimistelijoita vantaalaisesta Attitude Sportsista, helsinkiläisestä Elisestä, Pakilan Voimistelijoista ja Tapiolan Voimistelijoista.

– Seuroilla ei ollut tarpeeksi voimistelijoita jatkamassa näin korkealla tasolla seniorien sarjassa eli yli 16-vuotiaissa, perustelee Glorian vastuuvalmentajana toimiva martinlaaksolainen Riikka Penttilä yhdistelmäjoukkueen synnyttämistä.

– Lähtötilanne oli todella haastava, hän myöntää.

– Mutta kovalla työllä on liikekieli saatu nyt yhteneväiseksi.

Vaikka yhteinen liikekieli oli vielä hieman hakusessa, Gloria selvitti jo vuosi sitten karsinnoista tiensä MM-kisoihin, jotka siis peruuntuivat. Nyt syyskuussa pidettiin uudet karsinnat.

Suomi on järjestänyt MM-kisat keskimäärin viiden vuoden välein, nyt viidettä kertaa. Niinpä kotikisat ovat useimmille suomalaisvoimistelijoille ainutkertainen elämys.

– Täpötäyden hallin kannustuksesta joukkue saa paljon lisäenergiaa, Penttilä tietää.

Kemiläislähtöinen Penttilä on itse kokenut aiemmin yhdet kotikisat. Hän lopetti oman kilpailu-uransa 19-vuotiaana ja on valmentanut jo parikymmentä vuotta.

Kisa-areenalle, Helsingin jäähallin matolle, joukkueet pääsevät vasta virallisissa harjoituksissa perjantaina. Niissä ne vetävät kertaalleen ohjelmansa etukäteen MM-matolla läpi. Tuomaritkin ovat jo silloin paikalla.

Gloria lähtee MM-kisoihin Suomen ranking-kolmosena.

– Mutta erot ovat todella pienet. Tiukka kisa on tulossa, eikä pieniinkään virheisiin ole varaa, Penttilä toteaa.

Joukkuevoimistelun MM-kisoja on järjestetty vuodesta 2000. Suomalaisjoukkue on voittanut mestaruuden kymmenen kertaa, venäläinen kahdeksan ja virolainen kaksi kertaa. Kaksi vuotta sitten MM-kullat menivät Venäjälle, kun Madonna-joukkue oli ykkönen.

Glorian MM-joukkueessa on yhdeksän jäsentä, mutta kisaohjelmat vedetään läpi seitsemällä. 19–15-vuotiaista koostuvan joukkueen kuopukset, vantaalaiset Varvara Yulle ja Tiara Reyes, saavat tyytyä varavoimistelijoiden rooliin.

Mutta tuo rooli on itse asiassa varsin vaativa. Pitää pystyä milloin vain hyppäämään kenen tahansa paikalle, jos kävisi niin ikävästi, että joku esimerkiksi loukkaantuu tai sairastuu.

– Onhan se vaativaa, mutta vaativuus puskee eteenpäin, Pohjois-Haagan urheilulukiota ensimmäistä lukuvuottaan käyvä 15-vuotias Reyes järkeilee.

Varistossa asuva Reyes on harrastanut joukkuevoimistelua jo seitsemän vuotta, joista kuusi viimeisintä Attitude Sportsissa.

– Vantaan Voimisteluseurassa aloitin, mutta siirryin Attitudeen heti kun se kuusi vuotta sitten perustettiin.

Yulle on puolisen vuotta nuorempi kuin Reyes, mutta harrastanut joukkuevoimistelua jo yhdeksän vuotta. Myös Yulle kokee varavoimistelijan roolin tärkeäksi.

– Pitää oppia jokainen rooli nopeasti ja olla koko ajan henkisesti valmis, sanoo Glorian kokoonpanossa Pakilan Voimistelijoita edustava Veromäen koulun ysiluokkalainen.

Yulle ja Reyes odottavat Glorian joukkueelta MM-kisoissa kauden parasta suoritusta.

– Ja että tytöt pääsevät eläytymään täysillä ja nauttimaan suorituksesta.

MM-kilpailujen nuorten sarjassa Sport Club Vantaan Elite Junior -joukkue on yksi neljästä suomalaisryhmästä.

Joukkuevoimistelun MM-kilpailut Helsingin jäähallissa 19.–21. marraskuuta.