Valon Tikkurila -tapahtuma tuo ydinkeskustaan isoja valotaideteoksia – "Suurin näkyy Puistolaan saakka"

Tapahtuma: Kaupunkimiljöö näyttäytyy uusin kasvoin.

Tikkurilan ydinalueesta saattaa tulevana viikonloppuna löytää aivan uudenlaisia puolia, joten aseman seudulle kannattaa perjantai- ja lauantai-iltana piipahtaa, vaikka ei niin olisi asiaakaan.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä valotapahtuma Valon Tikkurila elävöittää kaupunginosan ytimen marraskuisessa pimeydessä yhdeksällä valoteoksella ja tuo esille kaupunkimiljöötä uudesta vinkkelistä ajatuksia herätellen.

Kaupungin kulttuuripuolella teknisenä tuottajana työskentelevän Riku Malisen ideoiman ja kulttuurituottaja Ulla Viskari-Pertun kanssa eteenpäin kehitellyn tapahtuman piti valaista Tikkurilaa jo maaliskuussa, mutta liiankin tutuksi käyneestä syytä toteuttaminen siirtyi.

Ehkä jopa onneksi.

– Tämä on kyllä olosuhteiden puolesta selkeästi parempi ajankohta ja lisäetuna tapahtuma ehti entisestään laajentuakin. Nyt mukaan saatiin esimerkiksi myös Vantaan kuvataidekoulu, ja he puolestaan saavat teoksensa sopivasti esille juuri alkavalla lasten oikeuksien viikolla, Viskari-Perttu iloitsee.

Kaupungintalon puiston puoleiseen seinään kohdentuvassa multimediateoksessa esiin ilmestyy silmiä, jotka sitten taas katoavat pimeyteen.

– Suunnittelussa on ollut mukana kaikkiaan sata lasta.

Kohteista kuuteen tulee ammattisuunnittelijoilta tilatut teokset. Niistä suurikokoisin on Dixin etelänpuoleiseen päätyseinään projisoitava Heli Suonisen Kotipesä, jonka äärellä voi miettiä vaikkapa sitä, kuinka toiselle kotipesä on aina paikallaan oleva turvapaikka ja toiselle elämän jatkuvaa kiertokulkua.

– Teos näkyy Puistolaan saakka, Viskari-Perttu tietää.

Osassa on mukana myös ääniteos, kuten Tikkurilan kirkon julkisivuun suunnitellussa Anssi Ruotasen ja Uula Korhosen Passing-teoksessa. Korhosen säveltämään musiikkiin on vaikuttanut hänen läheisensä kuolema, ja teoksessa kulkeekin rinnakkain sekä lähtevän että jäävän tarina.

Kaupungintalon pääsisäänkäyntiä ja lohenpyrstövaakunaa valaiseva Severi Haapalan Game on -valoteos juontaa juurensa videopeleihin. Hitusen huumoriakin voi aavistella olevan mukana, kun kaupungin päätöksenteon ydinpisteessä ollaan pelitunnelmissa.

– Koska tässäkin teoksessa on ääntä, se ja kirkkoa valaiseva teos ovat esillä vuorotellen, Viskari-Perttu kertoo.

Myös valtuustosalin julkisivuun tulee valotaideteos, sen tekijä on Veera Koskivaara. Kaupunginmuseon kupeessa sijaitsevan Veteraanipuiston installaatio on Janne Koivulahden suunnittelema.

Kulttuuritehdas Vernissa kajastelee kokonaisuudessaan uudenvärisenä Sami Joutsimiehen ja Edward ”Ted” Leonardin käsittelyssä. Rakennuksen sisältä ulos projisoitavat sekä rannassa sijaitsevat teokset ovat vantaalaisnuorten taidepajoissa suunnittelemia.

Myös Tikkurilan kirjasto pukeutuu valoon.

Katso myös: Reflektor-festivaali esittelee valotaideteoksia Martinlaaksossa ja Korsossa

Vantaan ensimmäinen valofestari onkin "pimeä" juhla – Korso saa uuden, upean taidereitin

Tapahtuma

Valon Tikkurila

Vantaan kaupungin tuottama tapahtuma. Valot syttyvät pe–la 19.–20.11. klo 17–22.

9 valoteosta 8 kohteessa. Jokaisessa kohteessa löytyy tietoa teoksesta ja kartta koko valotaidereitistä.

Myös oheistapahtumia. Esimerkiksi Silkin korttelin teatterit järjestävät avoimet ovet ja ohjelmaa perjantaina klo 17–22: opastettuja tutustumiskierroksia, lapsille pientä puuhaa ja Kahvila Silkki avoinna. Vapaa pääsy.

Kaamospelit järjestää Yhtä soittoa -pelimannitempauksen Dixissä lauantaina klo 17–20.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut