Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoilija, nyt on aika tarkastaa talvirenkaiden kunto – tässä muistisääntö siihen, milloin on syytä hankkia uudet

Talven lähestyessä on yhä kylmempiä ja sateisempia ajokelejä, jotka vaativat erityistä huomiota kuljettajalta.

Autoilijan on pidettävä huoli siitä, että myös renkaat ovat hyvässä kunnossa.

Fennia tiedottaa, että nyt on hyvä tarkistaa renkaiden kunto.

– Renkaissa tulee olla riittävän syvät urat, rengaspaine kohdallaan ja talvirenkaissa nastat kunnossa, vakuutusyhtiö Fennia tiedottaa.

Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkoasioista vastaavan johtajan Mikko Pöyhösen mukaan renkaiden suorituskyky heikkenee jo reippaasti ennen laissa määriteltyä rajaa.

Jos tiellä on vettä tai loskaa, voi ajoneuvo joutua sitä helpommin vesiliirtoon, mitä kuluneemmat renkaat autossa on, Pöyhönen painottaa.

Nastat tietenkin lisäävät pitoa jäisellä tiellä.

Mikko Pöyhönen

– Moni vaaratilanne johtuu siitä, että autoissa on kesärenkaat sään muuttuessa huonompaan suuntaan. Toisaalta renkaiden huono kunto lisää myös onnettomuusriskiä, Pöyhönen kertoo Fennian tiedotteessa.

– Auton renkaan kosketuspinta-ala tienpintaan on vain kämmenen kokoinen ja kun rengas kuluu, tämä ala vähenee entisestään. Samalla heikkenee myös auton hallinta.

Talvirenkaissa kulutuspinnan pääuran syvyys tulee olla lain mukaan vähintään 3 millimetriä. Kesärenkailla syvyys on 1,6 millimetriä.

Pöyhönen huomauttaa, että lain vähimmäisvaatimuksiin ei kannata tuudittautua.

– Lain asettamat rajat ovat ehdottomia vähimmäisvaatimuksia. Turvallisuuden näkökulmasta yksi hyvä muistisääntö on, että uusien renkaiden aika on silloin, kun urasyvyys on 5 milliä ja ikää on 5 vuotta, ajoneuvovakuutus- ja vahinkoasioista vastaava johtaja kertoo tiedotteessa.

Lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuuhun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Pöyhönen suosittelee vaihtamaan renkaita pienellä kynnyksellä.

– Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että talvirengas suojaa myös erityisen märällä tiellä, sillä talvirenkaissa on syvemmät urat. Nastat tietenkin lisäävät pitoa jäisellä tiellä, Pöyhönen sanoo Fennian tiedotteessa.