Vantaalla on edelleen kymmeniä tuhansia rokottamattomia yli 12-vuotiaita

Rokotettu tartuttaa koronaan sairastuessaan virusta vähemmän aikaa kuin rokottamaton, tartuntatautien ylilääkäri sanoo. Anu Kiljunen

Tiina Örn

Koronan ilmaantuvuusluku on Vantaalla jälleen nousussa, vahvistaa tartuntatautien ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Hus uutisoi kuluvalla viikolla, että koronavirusta on Uudellamaalla runsaasti liikkeellä ja valtaosan koronavirustartunnoista aiheuttaa tällä hetkellä helposti tarttuva deltavariantti.

– Viime viikolla uusia tartuntoja tuli Vantaalla ilmi päivittäin keskimäärin 65. Pahimpina päivinä 96, Valtonen sanoo.

Tartuntamäärien lisääntymisen ja ihmisten lisääntyneiden sosiaalisten kontaktien vuoksi myös altistuneiden määrä on kasvanut. Se on tuonut lisää töitä Vantaan tartunnanjäljitykseen.

Ruuhka on tällä hetkellä hälyttävä. Tartunnan saaneisiin ehditään ottamaan Vantaalla puhelimitse yhteyttä pisimmillään vasta kahdeksan vuorokauden viiveellä.

– Tekstiviestillä tieto tartunnasta toki lähetetään vuorokauden sisällä. Viiveeseen on johtanut osaltaan se, ettei jäljittäjiä ole tarpeeksi, vaikka uusia on rekrytoitu, Valtonen sanoo.

Tartuntalukujen kasvusta huolimatta Vantaan sairaalassa ja Husin sairaaloissa on tällä hetkellä vain muutamia vantaalaisia koronapotilaita.

Valtonen kannustaa ottamaan koronarokotteen viimeistään nyt. Vaikka kahdesti rokotettujen koronaviruspotilaiden määrä Husin sairaaloissa on kasvanut, teho-osastoilla hoidetuista koronaviruspotilaista lähes kaikki ovat olleet rokottamattomia.

Valtonen kommentoi myös rokotusten vaikutusta tartuttavuuteen.

– Tiedetään, että rokotetut tartuttavat tautia lyhyemmän aikaa, mutta tartuttavuus vaihtelee tapauskohtaisesti. Tartuttavuus laskee jyrkästi ensimmäisten oireisten päivien jälkeen, mutta rokottamattomilla virusta voi lieväoireisessa koronavirustaudissa erittyä noin viikon ajan ja vakavammissa tautimuodoissa pidempäänkin.

Vantaa on rokotekattavuudessa jäljessä koko Suomen lukuja.

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 12 vuotta täyttäneistä vantaalaisista 82,9 prosenttia ja toisen annoksen 76,8 prosenttia. Koko Suomen vastaavat luvut ovat 86 prosenttia ja 80 prosenttia.

Vuodenvaihteen tilaston mukaan 12 vuotta täyttäneitä vantaalaisia on noin 204 700. Heistä kokonaan ilman koronarokotetta on siis edelleen noin 35 000.

Vantaallakin annetaan nyt jo kolmansia koronarokoteannoksia.

Tämänhetkisten linjausten mukaisesti yli 12-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt voivat saada kolmannen rokoteannoksen jo kahden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta. Muille ryhmille kolmas rokote annetaan kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta.

Lue myös: Nyt täyttyi 80 prosentin rokotuskattavuus, kertoo THL

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut