Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore listaus: Vantaan kalleimmat neliöt ovat Kivistössä – Kärjessä myös Tammisto, Ylästö, Leinelä, Tikkurila, Rekola...

Vantaan kalleimmat asuinneliöt ovat Kivistössä, kertoo tuore listaus Asuntojenhinnat.fi-sivustolla. Listaus perustuu Tilastokeskuksen aineistoon: Vanhojen osakeasuntojen keskihinnat ja kauppojen lukumäärät postinumeroalueittain. Tuoreimmat luvut ovat heinä-syyskuulta.

Kivistössä vanhojen osakeasuntojen keskimääräiset neliöhinnat olivat heinä-syyskuussa 4 592 euroa. Kasvua vuoden toiseen neljännekseen verrattuna oli 218 euroa neliöltä.

Kivistön lisäksi Vantaan kalleimpaan kymmenikköön kuuluvat Tammisto (4 140 euroa), Ylästö (4 050 euroa), Kirkonkylä-Veromäki (4 013), Kuusikko-Hakkila (3 988), Leinelä (3 975), Tikkurila (3 798), Rekola (3 638), Hiekkaharju (3 557) sekä Ruskeasanta-Ilola (3 531).

– Kaikki kaupat eivät ole tilastoissa, joten hintoja tulee tarkastella vain suuntaa antavina, toteaa Asuntojenhinnat.fi-sivustoa ylläpitävän Reaktio Solutions Oy:n yrittäjä Ville Häkkinen.

Vertailussa ovat kaikki alueet eikä tehtyjen asuntokauppojen määrää ole rajattu. Vertailun tulos olisi toinen, jos mukaan otettaisiin vain alueet, joissa on tehty esimerkiksi 100 asuntokauppaa.

Häkkinen lisää, että lukujen muutos kertoo hyvin alueellistenkin markkinoiden muutoksesta.

Keskimääräiset vanhojen asuntojen neliöhinnat ovat heinä-syyskuussa nousseet huhti-kesäkuuhun verrattuna eniten Kuusikko-Hakkilassa, Hämeenkylässä, Hiekkaharjussa ja Vapaalassa.

Vantaan halvimmat asuinneliöt olivat vertailun mukaan Koivukylä-Havukoskella. Siellä asuinneliö maksoi keskimäärin 1 836 euroa. Laskua oli vuoden edelliseen neljännekseen verrattuna lähes 300 euroa neliöltä.

– Vantaa käyttäytyy hyvin samankaltaisesti kuin muu pääkaupunkiseutu. Hintojen nousu on maltillistunut alkuvuoteen verrattuna.

Vaikka asuntojen kauppatahti on normalisoitumassa, koko vuoden kauppamäärä tulee olemaan pääkaupunkiseudulla normaalia suurempi.

Häkkinen uskoo kasvun syynä olevan koronapandemia.

– Moni haluaa vaihtaa kotia, koska ennen pandemiaa sopivaksi koettu asumismuoto ei ole enää optimaalisin. Nyt halutaan etätyötilaa. Etätyötilojen merkitys näkyi myös esimerkiksi Lohjan Asuntomessuilla. Etätyöt tulevat jossain määrin jatkumaan myös tulevaisuudessa.

Viime vuonna asuntokaupassa oltiin kuluvaa vuotta varovaisempia.

– Viime vuonna oli lomautuksia ja muuta. Tänä vuonna talouteen on jo luotettu enemmän.

Häkkinen toteaa välittäjiltä tulevan viestin tukevan hänen arviotaan.

– Sivustomme kautta on kuluvana vuonna lähtenyt huomattavasti tavallista enemmän asuntoja välitykseen eri kiinteistönvälittäjille.

Vantaan kallein alue jää Asuntojenhinnat.fi-vertailussa reippaasti vertailussa Suomen ja Helsingin kalleimpaan alueeseen, Kaivopuistoon. Siellä asuntojen keskimääräinen myyntihinta oli reilusti yli kaksi kertaa enemmän eli 9 566 euroa.

Myös Espoon ykkönen eli Tapiola karkasi Vantaan Kivistöltä. Tapiolassa keskimääräinen neliöhinta oli 6 170 euroa, lähes 1 600 euroa enemmän kuin Vantaan kalleimmalla alueella.

Kivistön kanssa samassa hintaluokassa painivat naapurikaupungeissa Espoossa Kattilalaakso (4 599 euroa) ja Matinkylä (4 420 euroa). Pohjois-Tapiolan hinnat ovat hieman (190 euroa) Kivistöä korkeammat.

Helsingissä samaa luokkaa ovat hinnat Metsälä-Etelä-Oulunkylässä (4 609 euroa). Kivistön hintojen taakse jää muun muassa Veräjämäki (4 313 euroa) ja Oulunkylä-Patola (4 311 euroa). Helsingin Tammisalo karkaa Kivistön edelle vain hieman. Siellä keskimääräiset neliöhinnat olivat sata euroa Kivistöä korkeammat.

Koko Suomea koskevassa listauksessa Vantaan keskimääräiset neliöhinnat olivat viidenneksi kalleimpia.

Lue myös: Omistusasunnon myyntihinta voi olla Vantaalla viisinumeroinen – Haastaako markkinoiden uusi ilmiö asumisoikeusasunnot?

Vantaalta voi saada omakotitalon jopa 150 000 eurolla – Nämä ovat edullisten talojen alueita

Nyt skipataan yksiö ja kaksio – korona-aika ja etätyöt ovat lisänneet nuorten aikuisten kiinnostusta entistä tilavampiin ensiasuntoihin: "Isommat asunnot viedään melkein käsistä Vantaalla"